Nyitókép forrása: SITA/NYSE via AP

 

A világ legnagyobb techcégei három kereskedési időszak alatt több mint 1000 milliárd dollárt veszítettek értékükből. Mióta az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve szerdán megemlelte az irányadó kamatát, a technológiai multik mindenki másnál nagyobb pofonokat kaptak a tőzsdn.

 

A CNBC közlése szerint a koronavírus-járványok idején kialakult viselkedési formák már nem érvényesek, és a befektetők szakítva a korábbi módszerekkel, jóval markánsabban csoportosítják át pénzüket a biztonságosabb papírokba.

 

A Fed szerdai bejelentése óta az Apple, a világ legértékesebbnek tartott vállalat, 220 milliárd dollárnyit veszített értékéből. A Microsoft 189 milliárdot bukott, a Tesla 199 milliárdot (és 1 billió dollár alá esett az értéke), az Amazon 173 milliárdot veszített. Nem úszta meg az Alphabet és a Google sem (-123 milliárd dollár mindkét cégnél). A grafikus kártyáiról ismert Nvidia vesztesége 85 milliárd dollár. A Facebook, pontosabban új nevén a Meta 70 milliárd dollárral ér kevesebb, mint a múlt kedden.

 

 hirdetes_810x300  

Az amerikai tőzsdét általánosságban is elképesztő mertékben megtépázta a befektetői eladási láz. Padlóra kerültek az iparvállalatok, a bankok de még az energiacégek is. A S&P 500 energiaszektora 6,7 százalékot esett.

 

A Fed szerdai lépését a befektetők többsége úgy értelmezte, hogy a jövőben az infláció kezelésére további kamatemelésekre kerülhet sor, ami várhatóan visszafogja a gazdasági növekedést.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.