Nyitókép forrása: SITA/AP Photo/Sergei Grits, File

 

Miközben az EU gőzerővel dolgozik azon, hogy konszenzust érjen el olajembargó ügyben, az oroszok bekeményítettek a gázszállítások terén. Egy Vlagyimir Putyin orosz elnök által szerda este aláírt elnöki rendelettel Moszkva friss szankciós listát hozott létre, amely végeredményben erőteljesen megkérdőjelezte a legfontosabb Európába menő gázfolyosó működését. Igazolódni látszanak azok a sejtések, amelyek szerint az olajembargó olyan megállíthatatlan lavinát indít el, ami a gázszállításokat is magával sodorja. A németek már megkongatták saját vészharangjaikat.

 

A rendelet híre önmagában még nem okozott pánikot, ám csütörtök délelőtt Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő tartott egy sajtótájékoztatót, ahol leszögezte, hogy a rendelet értelmében a listán szereplő cégek nem kaphatnak orosz gázt és semmilyen tranzakciót sem lehet velük bonyolítani, még a szerződésből fakadó kötelezettségeket sem.

 

Peszkov sajtótájékoztatóját követően elszabadult a pokol a tőzsdén. Az irányadó holland TTF tőzsdén a földgáz következő havi határidős jegyzése 20 százalékkal ugrott meg. Nem véletlenül.

 

 hirdetes_810x300  

A Portfólió beszámolója szerint a 31 céget felsoroló orosz szankciós listán szerepel a Jamal gázvezeték lengyel kezelővállalata, az EuRoPol Gaz. Ez egy lengyel (PGNiG) és orosz (Gazprom) vegyesvállalat, ám a szankció értelmében elvileg nem kaphat, nem szállíthat orosz gázt. Vagyis megkérdőjeleződött a legfontosabb, évi 33 milliárd köbméter földgázt szállító európai korridor sorsa. 

 

Ezen kívül szerepel a listán a legnagyobb német földgáztárolót üzemelő vállalat, valamint az egykor orosz, ma németek által államosított Gazprom Germania is, illetve a Gazprom magyar leányvállalata, a WIEE Hungary.

 

Nehéz átlátni a viszonyokat, ám az orosz lépés szoros összefüggésben lehet azzal, hogy az ukrán gázhálózatot fenntartó vállalat vis majorra hivatkozva (értsd: önhatalmúlag) elzárta az egyik mérőállomáson az orosz gáz Tranzitját Európa felé. Emiatt ötödével esett vissza az Ukrajnán keresztül Európába érkező földház mennyisége.

 

Az ukránok csütörtökön jelezték, hogy amíg nem szerzik vissza a szakadár kelet-ukrajnai területek feletti ellenőrzést, nem indítják újra a gázszállítást – vagyis erre belátható időn belül nem lehet számítani.

 

Hétfőn még 96 millió köbméter gáz érkezett Ukrajnán keresztül Európába, szerdán azonban már csak 53,2 millió köbméter.

 

Azt azért érdemes kiemelni, hogy az ukránok gázcsapelzárására azután került sor, hogy a Gazprom szétküldött egy fizetési módszertani levelet, amelyben engedményeket tettek a rubelfizetés kapcsán, hogy az ne sértse az uniós szankciókat.

 

A helyzet azért bonyolult, mert nem tudni, hogy melyik fél lépése indította el a lavinát, és az sem kizárt, hogy mindenki kivette a részét a mostani helyzetből. Az EU ugyanis gőzerővel dolgozik egy olyan kétszázmilliárd eurós csomagon, ami felgyorsítaná a fosszilis tüzelőanyagokról való átállást, és amelyből többek között az orosz energiahordozóknak jobban kiszolgáltatott közép-európai országokat is megtámogatnák. Ez csökkentené az orosz gáz fegyverpotenciálját, és a vártnál jóval gyorsabb szakítást tehet lehetővé.

 

Csütörtökön a német gazdasági miniszter, Robert Habeck alkancellár már arról beszélt, hogy a tervezett 2024 helyett már 2022-2023 fordulóján kénytelen lesz Németország „függetlenné válni” az orosz földgáztól.

 

Az MTI beszámolója szerint arról beszélt, hogy a legfontosabb intézkedés ezzel kapcsolatban a takarékoskodás és az energiahatékonyság lesz – nem csoda, a nadrágszíj meghúzása a leggyorsabb és egyben egyetlen lehetőség ilyen határidők mellett, mivel minden máshoz temérdek pénz és idő szükségeltetik.

 

Véráldozat nélkül nem fog menni az átállás, Habeck már most is úgy nyilatkozott, hogy a német háztartásoknak és az ipari fogyasztóknak 10 százalékkal kellene csökkenteniük földgázfelhasználásukat ahhoz, hogy az ország orosz import nélkül se kerüljön „vészhelyzetbe”. Mi ehhez hozzátesszük, hogy miközben minden egyéb téren (alternatívák, technológiai átállás, lakossági fegyelem és hatósági ellenőrzés) tökéletesen valósul meg (nem fog).

 

Nyilván, a meccs még nem ért véget, ám megint ott tartunk, hogy bármi és annak ellenkezője is előfordulhat.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 5 olvasónak tetszik ez a cikk.