Nyitókép: sita

 

Az iskolai étkezdék vezetőit és szakácsait tömörítő egyesület elégedetlenségét fejezte ki az iskolai étkezdékben uralkodó állapotok miatt, egyúttal rámutattak arra, hogy hosszabb ideje nem érkezik megoldás pénzügyi és személyzeti problémákra sem. Néhány iskolakonyhán az elégedetlenség kifejezéseképp a szakácsok piros pólót öltöttek, vagy piros szalagot tűztek ki ruhájukra.

 

Az iskolakonyhák dolgozóinak nem tetszik az oktatásügyi minisztérium tétlensége az élelmiszer-vásárlásra és az egy adag étel elkészítésére fordítható kiadásokra vonatkozó pénzügyi sávok tekintetében, melyet a minisztérium ad ki. Állításuk szerint ezek a sávozások jelentősen túlléptetik az élelmiszerekre fordítható pénzügyi keretet, ami negatív hatással van az iskola és annak fenntartójának költségvetésére.

 

Egyúttal felszólítják az oktatásügyi tárcát, hogy változtassanak a sávozáson úgy, hogy vegyék figyelembe az élelmiszerárak drágulását.

 

 hirdetes_400x285  

Ugyancsak gondot jelent az iskolakonyhák személyzeti és pénzügyi bebiztosítása, ahogy a dolgozók bérezése is. A dolgozók szerint ismét a minimálbér szintje alatt találták magukat, ráadásul a jelenlegi és következő generációt sem motiválja semmi arra, hogy az iskolai étkeztetésben akarjon dolgozni.

 

Branislav Gröhling oktatásügyi miniszter szerdán (május 11.) a kormányülés utáni nyilaktozatában jelezte, hogy a sávozások keretében, melyet a minisztérium az iskolakonyhák részére ad ki, már előkészítettek egy javaslatot, miközben további két sávot is beszúrtak.

 

Gröhling szerint az egész javaslatot átbeszélték az egyes szakemberekkel, ezen kívül Milan Krajniak munkaügyi miniszterrel is megvitatták, hogy miként lehetne növelni a dotációt. Ha ugyanis a sávokban megnövelik az egy főre jutó ételadag árát, de az étkeztetésre járó támogatás mértéke nem növekszik ezzel összhangban, akkor a szülőknek kell kifizetni a különbözetet.

 

A miniszter szerint még folynak a tárgyalások, mivel olyan költségekről van szó, amelyekre egyelőre nincs kerete a munkaügyi minisztériumnak. A jelek szerint addig is az önkormányzatokra, mint fenntartókra hárítaná a felelősséget a minisztérium.

 

teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!