Csaba
  • HUF: 407.73
  • USD: 1.03
  • 17 °C
  • 27 °C

Hirdetés (X)

Gazdaság

Megkavarta az állóvizet a Gazprom, nem foglalt le Szlovákián áthaladó kiegészítő földgáz-tranzitkapacitást

Egyelőre nincs ok az aggodalomra

Nyitókép: sme.sk

 

Júniusra nem foglalt le kiegészítő tranzitkapacitást a Gazprom Nagykaposon keresztül a szlovák-ukrán határon. A hírre a Reuters hívta fel a figyelmet. Ezzel mintegy napi 70,4 millió köbméternyi tranzitkapacitás maradt szabadon – egyelőre.

 

A tőzsdei aukciós adatok azt is megmutatták, hogy az orosz gázóriás a Jamal vezetéken keresztüli további tranzitkapacitást sem foglalt le Európa irányába. Mint ismert, ezen a vezetéken keresztül kapták a gázt eddig a lengyelek, illetve ezen keresztül érkezik Németországba is.

 

Egyelőre nincs ok aggodalomra

 

Bár elsőre talán ijesztő lehet a mai hír, azt tudni kell, hogy a Gazprom már kötött le szállítási kapacitást az éppen érvényben lévő szerződései alapján. A már említett tőzsdei aukción napi 70,4 millió köbméter gáz szállítására megfelelő szállítási kapacitást ajánlottak fel.

 

A jelenleg érvényes földgázszállítási szerződésekre a Gazpromnak automatikusan rezervált tranzitkapacitása van, ami azt jelenti, hogy a Nagykaposon áthaladó földgázszállítás júniusban is folytatódik – feltéve, hogy nem történik szerződésszegés a másik fél oldaláról. Egyúttal az orosz gázóriásnak szükség esetén lehetősége van kiegészítő kapacitás lefoglalására a későbbiekben is.

 

A Gazprom már múlt héten jelezte, hogy nem fog gázt küldeni Lengyelországon és a Jamalon keresztül. Ennek oka az a szankció, melyet Moszkva rótt ki az EuRoPol GAZ vállalatra, mely a gázvezeték lengyel részét működteti.

 

A Reuters szerint a német energetikai piacregulációért felelős hivatal úgy véli, a mai hírek még nem jelentik azt, hogy közvetlenül romlana a gázellátási helyzet.

 

teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.

Kommentek

Kommentek

Kósa Zoltán
2022. máj. 17. 05:30

Ha nagyban gondolkodunk cél a gáztározók nyári betöltésének csökkentése, a képlet világos: megakadályozni az EU tározóinak feltöltését, ezáltal poziciót fogni az elnyúló katonai konfliktus által kialakult helyzetben. Nem tudom, mikor jut el az EU arra a szintre, hogy felfogja, nem ők diktálnak, az EU csak bábu a nagyhatalmi játszmában, ha pedig nem választ önálló utat, úgy kiszolgáltatottá válik mindörökre. Ezek a szankciós csomagok durván hasonlítanak a Bokros csomagokra, ... nagy megszorítások, amelyek csak USA-nak hoznak hasznot, és mindenki más megsínyli.

Zoz
2022. máj. 17. 08:56

"Ennek oka az a szankció, melyet Moszkva rótt ki az EuRoPol GAZ vállalatra, mely a gázvezeték lengyel részét működteti. " Volt ott előtte más is. A lengyelek és a németek részéről. Pl. A németek "államosították" a Gazprom német leányvállalatát, stb.

EU állampolgár
2022. máj. 17. 15:18

csak egyet tudok érteni az elottem szólókkal, sajnos...

B.Gy.
2022. máj. 21. 11:55

Okostojas Brusszel tud valami jot is csinalni vagy csak egyszeruen nyomorba dont minket.

A kommenteket lezártuk.

Szóljon hozzá!

Hirdetés (X)

Kövessen minket