Nyitókép forrása: Sabine Schulte képe a Pixabay -en.

 

Két érdekes és felettébb árulkodó adat is megjelen az elmúlt napokban az EU berkeiből Szlovákiával kapcsolatban (is). Az Európai Bizottság előrejelzése szerint Szlovákia lesz az ukrajnai háború egyik legnagyobb gazdasági kárvallottja, az Eurostat friss adatai szerint pedig  Szlovákia ipari termelése zuhant meg leginkább évközi összehasonlításban.

 

A Bizottság előrejelzése szerint Szlovákia gazdasági növekedése rosszabb lesz a három hónappal ezelőtt jósoltnál. Elég nagy visszavágásról van szó, az EB 2,7 százalékponttal vágta vissza Szlovákia GDP-növekedési kilátásait, vagyis alig 2,3 százalékos bővülést feltételez.

 

Összehasonlításképp, két százalékpontnál nagyobb visszavágás látható Németország, Csehország, Lettország és Észtország nevei mellett is.

 

 hirdetes_810x300  

Az adatokban elég egyértelműen látszódnak az orosz-ukrán háború gazdasági következményei. A Bizottság azzal számolt, hogy az egész EU gazdasági növekedése a korábban előrejelzettnél 1,3 százalékkal lesz mérsékeltebb (ami 2,7 százalékos GDP-növekedést jelent).

 

A rossz híreket a Bizottság még megfejelte egy sok jót nem ígérő inflációs előrejelzéssel is. Míg februárban erre az évre 3,9 százalékos általános drágulást prognosztizált, a frissített adatok alapján már 6,8 százalékos inflációra számít.

 

Az Eurostat adatai szerint az Ukrajna elleni invázió első teljes hónapjában a szlovák ipari kibocsátás 7,3 százalékkal esett vissza 2021 márciusához képest, ami a legrosszabb minden uniós ország közül. Ezt tetézni fogja, hogy Németország a harmadik legrosszabb adattal rendelkezik (-4,1 százalék), vagyis ennek hatásai még csak az áprilisi adatokra dobnak majd egy lapáttal.

 

Összehasonlításul, tavaly márciushoz képest Csehország ipara pár tizedszázalékkal, Magyarországé közel 5 százalékkal, Lengyelországé pedig 17,1 százalékkal produkált jobb eredményt.

 

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 4 olvasónak tetszik ez a cikk.