Nyitókép forrása: SITA/AP Photo/Czarek Sokolowski

 

Alighogy sikerült tető alá hozni egy törékeny kompromisszumot – elsősorban Magyarország következetességének hála – az orosz kőolaj embargójáról, az ukránok máris minden fórumon gázembargót is követelnek.

 

Nepop Ljubov, budapesti ukrán nagykövet például a Jelen nevű balliberális hetilapnak arról beszélt, hogy most már az orosz olaj mellett az orosz gáz betiltásáról is beszélni kell, mert ez a két dolog olyan ásványi kincs, amivel Oroszország a legtöbb bevételt realizálja.

 

„Most az olajembargó van az asztalon, de a gázról is kell beszélni, mert olaj meg gáz, ez két olyan dolog, amelyikből Oroszország a legtöbb bevételt kapja”

fogalmazott.

 

 hirdetes_810x300  

Az már egy másik dolog, hogy az ukránok korábban kvázi megfenyegették Magyarországot, hogy „történhet valami” az Ukrajnán, majd Szlovákián keresztül olajat szállító Barátság kőolajvezetékkel, ha tovább akadályozzák a embargót. Márpedig ha ilyen fenyegetésekre kerül sor a kőolajvezetékek esetében, akkor a kelet-ukrajnai harcok súlyosbodásával és az ukrán veszteségek növekedésével hasonló fenyegetések várhatók a gázvezetékekre is.

 

Még mindig megy a vita a rubelfizetés körül

 

Az elmúlt hónapokban nagyon sok vita alakult ki az uniós tagállamok között, de főleg a tagállamok és Brüsszel között arról, hogyan is álljanak hozzá az orosz gázzal kapcsolatos „rubelfizetéshez”. A helyzet ugyanis egyáltalán nem tisztázott, mintha az EU szándékosan nyitva hagyná az ajtót, hogy szankcionálja az orosz gázszállításokat. Ez azért is valószínű, mert az olajembargó bevezetése könnyen a gázembargó előszobája lehet, érdemes tehát szétnézni, mely országok hogyan állnak hozzá a kérdéshez.

 

A rubelfizetés élőéletéről röviden annyit érdemes tudni, hogy az oroszellenes nemzetközi szankciók következtében Oroszország nem fér hozzá nem rubelben tartott pénztartalékaihoz, illetve egyszerűen nem tudja elkölteni nem rubelben kapott bevételeit.

 

A rubel szabadesésbe kezdett. Hogy megakadályozza a további leértékelődést, Moszkva kiadott egy elnöki rendeletet, amely kvázi rubelfizetést írt elő ügyfeleinek a Gazprombank és az orosz jegybank közbeiktatásával. Ezt hívták „rubelfizetésnek” ezzel sikerült erősítenie a rubelt. A gyakorlatban ez azt jelentette, hogy a vevő euróban fizet, és megbízza a Gazprombankot, hogy váltsa át az összeget rubelre.

 

Az EU először kiadott egy értelmezési irányelvet, miszerint az új fizetési mód nem sérti szankciókat. Ám közben fény derült a „bucsai mészárlásként” emlegetett incidensre, és az EU vezető hivatalnokai azonnal fordítottak egyet a köpönyegen, és arról beszéltek, hogy a rubelfizetés „szankciók alá eshet”. Egyértelmű állásfoglalásra azonban nem került sor.

 

Később Moszkva enyhített a módszeren, hogy elkerülje az EU kakaskodását, és kivette a fent felvázolt láncból a szankciók alatt lévő orosz jegybankot. Az EU ismét kiadott egy ajánlást a tagállamoknak, hogy fizessenek euróban (ami eddig sem volt kérdés), de azóta sem tisztázta, hogy az új módszert, amely eurós, illetve opcionálisan rubelszámla megnyitását is tartalmazza, szankciók alá tartozónak értelmezi-e. Alibista viselkedésével nem kevés országot haragított magára.

 

Nézzük, hogyan állnak az egyes országok a rubelfizetéshez.

 

Akiknek már mindegy

 

Három európai ország már nem rágódik az EU lassúságán. Lengyelország április 12-én jelezte, nem hajlandó követni az orosz elnöki rendelet fizetési módszertanát. A hó végén, április 27-én leállt az orosz gázszállítás – megjegyezzük, a lengyelek fel voltak készülve erre az eshetőségre, és állítólag kapnak orosz gázt, csak épp kerülőúton, másik tagállamokon keresztül.

 

Ugyanez történt Bulgáriával, amely szintén elutasította az új módszert, április 27-től pedig nem kapnak orosz gázt.

 

Finnország április 28-én utasította el a rubelfizetést, május 21-én zárták el az oroszok a gázcsapokat – nem sokkal azután, hogy a finnek bejelentették NATO-csatlakozási igényüket.

 

A határon egyensúlyozva

 

A holland GasTerra gázipari vállalat inkább nem kommentálta a Gapzrom-szerződése részleteit, ám „bosszantónak” nevezte, hogy az EU nem világos fogalmazása miatt különböző forgatókönyvekre kell készülnie. A holland kormány konkrétabb állásfoglalást követel a Brüsszeltől. Ez volt a helyzet hétvégén.

 

Hétfőn azonban nagyot fordult a helyzet. A GasTerra egyértelművé tette, hogy nem akar eleget tenni az orosz elnöki rendeletbe foglaltaknak, és nem sokkal később már kapta is az értesítést, hogy a Gazprom május 31-ével lezárja a gázszállítást Hollandiába.

 

Hasonló lépésre szánta el magát a dán Ørsted energiavállalat, amelynek fizetési határideje ma, vagyis május 31-én lenne.

 

Katasztrófa ezekben az országokban valószínűleg nem lesz. A hollandok gázigényének 15 százaléka jön csak Oroszországból, ami messze elmarad például a szlovákiai 85 százalékos függőségtől. A dánok sem idegeskednek, azon kívül hogy jelentősebb készleteket halmoztak fel, még az idén üzembe helyezik a Norvégiából gázt hozó Baltic Pipe gázkorridort.

 

Akik euróban fizetnek, de orosz irányelv szerint

 

Az alábbi országok esetében nem tudni, pontosan milyen feltételek mellett fizetnek, ugyanis nem lehet biztosan tudni, aktiválták-e a rubelszámlát a Gazprombanknál vagy sem (ezek nem nyilvános adatok), vagy az orosz enyhített szabályok szerint fizettek.

 

Magyarország, pontosabban a magyar MVM euróban fizet, az összeget pedig a Gazprombank váltja át és utalja tovább a beszállító Gazprom Export vállalatnak.

 

A német VNG a Politiconak tett nyilatkozata szerint minimum egy eurós számlát a Gazprombanknál (a rubelesre nem feltétlenül van szükség) euróban fizetnek, eleget téve az orosz rendeletnek.

 

A német RWE homályosabb megfogalmazásában ugyanezt mondta, hozzátéve, hogy az „európai és német szabályok szerint” járnak el. Mivel épp az uniós szabály értelmezése a fő kérdés, ez utóbbi kijelentés inkább csak politikai figyelemelterelés arról, hogy az orosz szabályok szerint fizetnek.

 

A német Uniper szintén aktiválta a Gazprombank által létrehozott számlát, és az „új fizetési mechanizmusnak megfelelően eurós befizetést hajtott végre”.

 

A francia Engie szintén ködös nyilatkozatban arra utalt, hogy amíg Brüsszel nem tartja szankciók alá eső mechanizmusnak a fizetési módot, igazodnak az orosz szabályozáshoz.

 

Az olasz ENI nyilatkozatában az tűnik ki, hogy eurós és rubelszámlát is aktiváltak a Gazprombanknál – bár a rubelszámlát csak „elővigyázatosságból”.

 

A cseh ČEZ a Politiconak azt írta: Az Európai Bizottság ajánlásának megfelelően euróban fizettünk. A részleteket nem kommentáljuk.

 

Magyarul, a csehek is minimum az enyhített (eurós utalás, eurós számlára a Gazprombanknál, átváltás, továbbítás a Gazprom Exportnak) fizetési mód szerint fizettek a Gazpromnak, csak ezt kínos számukra bevallani.

 

A szlovák SPP arra hivatkozott, hogy „az EU azon véleménye alapján, hogy az ilyen fizetés nem jelenti a szankciók megsértését, euróban fizettük ki az áprilisi számlát”.

 

Látható, hogy a tagállamok többsége hajlandó az orosz rendelet alapján utalni az orosz gázért. Akár úgy, hogy a nyilvánosság előtt „euróban fizetünk” politikai állásfoglalást hangoztatják, de elhallgatják a következő lépést, a Gazprombankban lévő számla aktiválását.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!