Ferenc
  • HUF: 418.67
  • USD: 0.98
  • 8 °C
  • 20 °C

Hirdetés (X)

Gazdaság

Mától nem kap orosz gázt a dán Orsted és a brit Shell Energy Europe

Ez már a németeket is érinti

Nyitókép: SITA/AP Photo/Pavlo Palamarchuk

 

A Gazprom orosz gázóriás a mai naptól (június 1.) beszünteti a gázszállítást az Orsted dán energetikai vállalat és a Shell Energy Europe brit vállalat számára, ugyanis mind a két cég jelezte a Gazprom Exportnak, hogy nem fognak olyan módon fizetni rubelben, ahogy azt Oroszország kéri.

 

A szállítások leállítása érinti Németországot is, ahova a Shell importált orosz gázt. Nem világos azonban, hogy mekkora mennyiségről van szó. Az illetékes német szövetségi hivatal (Bundesnetzagentur) közlése szerint “aktuálisan biztosított a szállítások biztonsága”. A közreadott információk szerint csak “kis mennyiséget érint, amit más módon pótolnak”.

 

A Gazprom Export arról számolt be, hogy a Shell nem fizetett az áprilisi hónapért, ezért szerdától megállítja a neki szánt gáz átadását. A Shell megerősítette, hogy elutasította a Gazprom új fizetési feltételeit de dolgozik azon, hogy más forrásból továbbra is ki tudja szolgálni európai vásárlóit.

 

Az Orsted szerint a Gazprom értesítette őket, hogy szerdán reggel 6 órától leállítják a szállítást. A Gazprom kitartott az új fizetési mód mellet, a dán cég azonban úgy véli, hogy nem kötöttek ehhez a szeződéshez ezért továbbra is csak euróban fizetnek. A Gazprom lépése nem veszélyezteti Dánia gázellátását, az Orsted arró számolt be, hogy a hiányzó mennyiséget megvásárolja az európai piacon.

 

A Gazprom kedden megállította a Hollandiába tartó szállítmányt, még korábban a bolgároknak, lengyeleknek és a finneknek leszerződött mennyiségeket.

 

tasr, dpa

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!

Kommentek

Kommentek

Zoz
2022. jún. 01. 14:12

Sok hülye !

A kommenteket lezártuk.

Szóljon hozzá!

Kövessen minket