Aurél
  • HUF: 419.32
  • USD: 1.00
  • 9 °C
  • 22 °C

Hirdetés (X)

Gazdaság

A Slovnaft szerint az olajembargó veszélybe sodorhatja Szlovákia üzemanyagellátását

Az embargós csomag két fontos intézkedése miatt hónapokon belül ellátási gondokkal szembesülhetünk.

Nyitókép forrása: energie-portal.sk

 

Bár az orosz kőolajra bevezetett olajembargó a vezetékes kőolajra nem vonatkozik, a Slovnaft olajfinomító számára komoly érvágást fog jelenteni az intézkedések egy másik része. A probléma az, hogy bár az orosz kőolajból tovább jöhet Szlovákiába, de néhány hónap múlva már nem lehet továbbértékesíteni az orosz kőolajból előállított félkész és készterméket. A szlovák finomító ezzel nemcsak elveszíti külföldi piacai jelentős részét, de termelési gondjai is lesznek.

 

Az olajembargó értelmében tehát nyolc hónap múlva lejár a türelmi időszak az orosz kőolajból készített termékek értékesítésére, vagyis a Slovnaft nem adhat el többet sem Ausztriába, sem Lengyelországba, sem Csehországba (más források szerint Csehország 18 hónapos haladékot kapott erre vonatkozóan – a szerk.).

 

A Slovanft csütörtökön közleményben figyelmeztetett, hogy az intézkedés miatt a technológiai minimum alá csökkenhet a finomító feldolgozó kapacitása. Magyarul, nem lesz képes sem gazdaságosan, sem fenntartható hatékonysággal működni. Sőt, a finomító vezetése szerint a türelmi idő lejárta után már nem tudják szavatolni Szlovákia üzemanyagellátását sem.

 

“A termékkínálat régióbeli korlátozásával és a Slovnaft kapacitásainak csökkentésével Szlovákia és a szlovák piac ellátása sem lesz lehetséges”

 

fogalmazott a Slovnaft kommuniációs igazgatója, Anton Molnár által megfogalmazott hivatalos nyilatkozat.

 

Gyimesi: Sulík lustaságával és dilettantizmusával elvágta a Slovnaft nyakát. Be kell dobnia a törölközőt

 

A nyilatkozat kitér arra is, hogy az elfogadásra kerülő embargós intézkedés elfeledkezett az alternatív olajra való átálláshoz szükséges 3 éves határidőről, és csak 8 hónapot írt elő türelmi időnek.

 

A Slovnaft finomított termékeinek nagyjából kétharmadát exportálja, miközben a szlovákiai nagykereskedelmi piac 70 százalékának ellátásért felelős. A szankciók a gyakorlatban azt jelentenék, hogy a finomító termelőkapacitását a harmadára kell visszavágni nyolc hónap múlva, de a minimális üzemi minimumjárat a kapacitás 50-60 százaléka, ezalatt a finomító egyszerűen képtelen működni.

 

 


Körkép.sk, teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.

Kommentek

Kommentek

Almassy
2022. jún. 02. 21:33

Ki tudja ki lesz 8 hónap múlva az EB elnöke... "Winter is coming!"

Kósa Zoltán
2022. jún. 04. 05:45

" tavaly még csak a szakadék szélén álltunk, de idén teszünk egy lépést előre" a lényeg, hogy Szlovákia Heger zsenialitásának köszönhetően kiharcolta. Na majd most adunk azoknak a magyaroknak, majd most megmézhetik magukat. Frédi és Béni járműveinek részvényei a kereslet miatt új szintre emelkednek

A kommenteket lezártuk.

Szóljon hozzá!

Kövessen minket