Nyitókép: Körkép.sk

 

Miniszter még akkora gazdasági kárt Szlovákiának nem okozott, mint Richard Sulík (SaS) – jelentette ki Gyimesi György (OĽaNO) mai sajtótájékoztatóján a parlamentben.

 

A felvidéki magyarokra is nagy hatással bíró téma súlyossága ellenére a felvidéki magyar, közpénzekből is fenntartott felvidéki magyar média a Körkép.sk kivételével teljes mértékben ignorálta a sajtótájékoztatót. Pedig az ügy komoly, és hatásait évekig megérezhetik az egyes háztartások, azaz a pénztárcánk.

 

Ahogy azt Gyimesi György elmondta, a probléma ugyanis az, hogy Richard Sulík gazdasági miniszter, aki hatáskörileg felel a témáért, nem készítette elő kellőképpen Szlovákia álláspontját az oroszellenes embargócsomaghoz a nemrég befejeződött EU-csúcson. Így Eduard Heger kormányfő és a szlovák delegáció olyan csomagra bólintott rá, mely súlyos, eurómilliárdos károkat okozhat a gazdaságnak. Miközben Magyarország és Csehország is kivételeket harcolt ki magának.

  hirdetes_300x300   

 

„Előfordulhat, hogy a Slovnaft 18 hónap múlva bezárja kapuit, mert nem lesz kifizetődő számukra a működés”

 

– magyarázta Gyimesi az okokat.

 

Heger meghívta Orbánt, csatlakozzon ahhoz a kompromisszumhoz, amit épp Magyarország harcolt ki

 

Az egész probléma abból adódik, hogy Szlovákia 8 hónap múlva nem fog tudni külföldre szállítani az orosz nyersanyagból származó üzemanyagból. Tehát a nagy felvevőpiacokra, Ausztriába, Csehországba és a magyarországi fogyasztás 8 százalékába Budapestnek sem.

 

Gyimesi szerint míg a csehek 10 hónapos türelmi időt tudtak kiharcolni az eredeti kereten felül, Magyarország pedig állandó kivételt ért el, addig

 

„a lusta és dilettáns Sulík ott sem volt, azt sem tudta miről tárgyalnak. Lehet, hogy épp sörön volt valahol Dubajban. Volt lehetőségünk jobb feltételeket kiharcolni, de Sulík nem tette meg”

 

– fogalmazott.

 

A múlt heti EU-csúcson eredetileg 3 éves átmeneti időszakról tárgyaltak, mely időt adott volna a tagországoknak, hogy finomítóikkal átálljanak az orosztól más összetételű egyéb kőolajra. Ez a pozíció szombat éjjel változott. Gyimesi szerint a Brüsszelből érkező új javaslat veszélyeire a szlovák gazdasági tárca nem reagált kellőképpen.

 

„Az eredmény az, hogy jövőre akár 2,2-2,3 euróért tankolhatunk üzemanyagot, míg a saját országát és a magyar érdekeket védő Orbán Viktor kiállásának köszönhetően Magyarországon 1,2-1,3 euróért. Mi pedig csorgathatjuk a nyálunkat. Ez nem lemondást igényel, Sulíknak egyenesen el kellene költöznie ausztráliai ranchára, az emberek ugyanis agyon fogják verni őt a sapkáikkal”

 

– hangsúlyozta az OĽaNO magyar nemzetiségű politikusa.

 

Szlovákia szerinte ráadásul 1,5 milliárd eurós befektetéstől is eleshet, amit a MOL kapacitásbővítésként Szlovákiában tervezett elkölteni. Gyimesi elmondta, hogy Ivan Korčok (SaS) külügyminiszter is felelős, akinek már ma Brüsszelben kellene lennie és megoldást keresnie.

 

„Ő ehelyett a szivárványos zászló ügyét oldja és a magyarokat rugdossa”

 

– mutatott rá Gyimesi.

 

A témával kapcsolatban tegnap a Slovnaft is nyilatkozatot adott ki, melyben kitért az uniós embargócsomag Slovnaftra mért megatív hatásaira. A kőolajfinomító jelezte, hogy az elfogadott szankciók következtében nem tudja garantálni az ország üzemanyagellátsát.

 

Gyimesi élőben rögzített sajtótájékoztatója, benne a Körkép.sk kérdéseivel alább visszanézhető.

 

 

A témával még foglalkozunk.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 17 olvasónak tetszik ez a cikk.