Nyitókép forrása: OMV.com

 

Nem elég az olajembargó, egy másik váratlan esemény tovább súlyosbítja az üzemanyagellátás körüli aggodalmakat. A magyar Világgazdaság közlése szerint az osztrák OMV schwechati finomítója nem indul újra, a késedelem pedig az egész régió üzemanyagpiacát térdre kényszerítheti.

 

A VG úgy tudja, hogy az osztrák finomítót a rendszeres karbantartási leállást követően nem tudják időben újraindítani, ami azzal jár majd, hogy az OMV saját benzinkútjait sem tudja majd ellátni üzemanyaggal.

 

A schwechati Közép-Európa egyik legnagyobb finomítója, amit tervezett módon április elején állítottak le. Eredetileg úgy volt, hogy június 10-én indult volna újra, ám „iparági információk szerint újraindítás technikai okok miatt nem járt sikerrel”. A hírek több hetes késésről szólnak, ami súlyos következményekkel járhat.

 

 hirdetes_400x285  

Magyarországon biztosan súlyos következményei lennének a sokkhatásnak. Az OMV látja el a magyar benzinpiac 17-19 és a dízelpiac 13-15 százalékát. Az üzemanyagra kivetett árplafon miatt a MOL részesedése már így is 70-ről 80 százalékra nőtt, a VG szerint az OMV kiesését a MOL nem tudja pótolni. Az árplafon miatt pedig szinte senki sem akar Magyarországra hozni üzemanyagot, mert mindenhol máshol Európában egekben vannak az árak.

 

A magyar kormány intézkedése, miszerint csak magyarországi rendszámmal lehet kedvezményes árú üzemanyagot tankolni csökkentette ugyan a keresleti nyomást a benzinturizmus letörésével, de hamarosan itt az üdülőszezon, amikor jelentősen nő a benzinkutak forgalma.

 

A helyzet Szlovákiában sem lesz sokkal jobb, mivel az itteni OMV kutakat szintén az osztrák vállalat látja el üzemanyaggal. Szlovákia egyébként az egyetlen ország a térségben, ami többet termel dízelből, mint amit elfogyaszt, a felesleget pedig Ausztriába, Csehországba és Lengyelországban értékesítni. Kérdés, ha az OMV kútjai kiapadnak, mennyit képes Szlovákia pótolni az exportmennyiségből.

 

vg.hu

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.