Nyitókép forrása: körkép.sk/illusztráció

 

Június 3-án tette közé az Európai Bizottság a hatodik Oroszország elleni szankciócsomag részleteit. Ennek egy része az olajembargó. Bár hetekig tartott a megállapodás tető alá hozása, továbbra is vannak (lehet, hogy szándékosan) homályos részei. Maga a szankciós csomag azonban nem csak az olajembargót tartalmazza. Mutatjuk a részleteket.

 

Az olajembargóról a korábbiakban elég sok információ látott napvilágot. Alapesetben hat (orosz kőolaj importja), néhány esetben nyolc (orosz kőolajszármazékok importja és továbbértékesítése) és néhány ország esetében 18 hónapos mentesség lesz érvényben. Leegyszerűsítve az új helyzet azt fogja eredményezni, hogy az egyes országok saját keresletük fedezésére hozhatnak majd be orosz kőolajat. A finomítókkal nem rendelkező országok azonban nehéz helyzetbe kerülnek majd.

 

Nem került be a csomagba a belföldi felhasználásra importált vezetékes orosz kőolaj, Bulgária és Horvátország esetében pedig átmeneti jelleggel mentesség van a tengeren szállított orosz kőolajra és vákuum gázolajra.

 

  hirdetes_300x300   

Az olajembargó talán legfontosabb része az orosz olajat szállító tartályhajók biztosításának és viszontbiztosításának betiltása, ami nem csak az oroszok európai ügyleteit lehetetlenítené el, hanem az ázsiai eladásokat is.

 

Ugyanakkor a szankciós dokumentum megfogalmazása enyhén szólva is homályos, az ugyanis „olajszállítás finanszírozását és pénzügyi támogatását” ír, amely elvileg a biztosítási szolgáltatások nyújtását is magába foglalja – mégis kicsit félig nyitva hagyott ajtóra hasonlít a szóhasználat.

 

SWIFT-kizárások

 

Az oolajembargón túl újabb orosz bankokat tilt ki az EU a nemzetközi SWIFT banki fizetőrendszerből: a Sberbankot (ez Oroszország legnagyobb állami bankja), a Credit Bank of Moscow-ot és az Orosz Mezőgazdasági Bankot. Illetve van egy negyedik kitiltás is, amelynek elszenvedője a fehérorosz Fejlesztési és Újjáépítési Bank.

 

A rendszerből már korábban kitiltották a VTB Bankot, ami a második legnagyobb orosz állami pénzintézet, az Otkritie bankot, a katonai kötődésű Promszvjazbankot, a Novikombankot, a Bank Rossziját, a VEB-RF bankot és magánképzben lévő Sovcombankot.

 

A technikai csőd felé szorítják Moszkvát

 

A hatodik szankciós csomag egy másik részében az orosz Nemzeti Központi Vagyonkezelőt szankcionálják. Ez a Moszkvai Értéktőzsde leányvállalata, és ezen keresztül kezeli az orosz Pénzügyminisztérium a külföldi adósságokat, és szorosan kapcsolódik a kötvénykibocsátásban is.

 

Mivel az Egyesült Államok már intézkedett, hogy Moszkva ne tudja fizetni dollárban jelenleg futó adósságait, az EU mostani lépésével már euróhasználati korlátozás is sújtja. A vagyonkezelő már le is állította az euróműveleteket. Mindez azt a célt szolgálja, hogy Oroszországot csődhelyzetbe, kvázi fizetésképtelenségbe kényszerítsék, és földbe döngöljék a befektetői bizalmat iránta. Más kérdés, hogy mennyire tehető egyenlőség jel a „nem tud fizetni” és a „nem hagyjuk fizetni” kategóriák között.

 

Az orosz online médiaguru is feketelistára került

 

Az EU szankciónálta Arcady Volozho-t is, az orosz Yandex internetes nagyvállalat vezérigazgatóját és alapítóját. A Yandexben már volt kisebb vezetőségi földindulás, több igazgatót is menesztettek. Azon túl, hogy a Yandex befektető között szankcionált bankok (Sberbank, VTB) szerepelnek.

Nem mellesleg pedig a vállalat folyamatosan nyomás alatt állt, a Sberbank próbálta megszerezni a többségi tulajdonjogot, vélhetően azzal a céllal, hogy rátegye a kezét az orosz felhasználók személyes adataira – bár Moszkva épp a személyes adatok külföldi értékesítésére hivatkozva akarta kiterjeszteni befolyását a vállalatra.

 

És persze az is lényeges, hogy a Yandex a legnagyobb finanszírozója a mesterséges intelligencia-finanszírozója is.

 

És az egyéb kategória

 

A szankciók között szerepel három orosz állami televíziócsatorna is, az Rosszija RTR/RTR Planeta, a Rosszija 24/Russia 24 és a TV Center International csatornák műsorszórási tevékenységét kitiltják az EU területéről.

 

Az unió területén működő vállalatoknak tilos felhőszolgáltatásokat nyújtani Oroszországnak. Ez elég komoly versenyhelyzetet, ha nem egyenesen virtuálistér-hiányt idéz elő Oroszországban, legyen szó akár kutatás-fejlesztésről, vagy szerverekről és adatfeldolgozásról.

 

Bővül az Oroszországba nem exportálható termékek listája, valamint felvesznek a szankciók közé újabb 80 vegyi anyagot, amelyek elvileg felhasználhatók vegyifegyverek készítésére.

 

Körkép.sk, intellinews.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.