Jeromos
  • HUF: 421.17
  • USD: 0.98
  • 13 °C
  • 20 °C
Gazdaság

Slovnaft-ügy: Sulík szerint jó alkut értek el, Heger nem akart 8 hónapnyinál több kivételt

Sulík hangsúlyozta, hogy tiszteletben tartja és egyet is ért Heger döntésével

Nyitókép: SITA/Branislav Bibel

 

Az elmúlt napok kritikáira reagálva kedden délben sajtótájékoztatót tartott Richard Sulík (SaS) gazdasági miniszter a Slovnaft-olajembargó-ügyben.

 

Elmondása – és az általa bizonyítékként messziről felmutatott e-mail-kommunikációk – szerint eredetileg 3 évnyi haladékot akart elérni Brüsszelnél a Slovnaftnak. Mint mondta, az EU-csúcs előtti napon ez a három éves intervallum értelmét vesztette, mivel hosszútávú kivételt kaptak bizonyos országok, köztük Szlovákia is.

 

“Egyáltalán nem gondolom, hogy Heger rosszul járt el Brüsszelben. Nem értem azt sem, hogy a kritikusok szerint hol kellett volna kárnak keletkeznie”

 

mondta Sulík a sajtótájékoztatón, majd elejtett néhány rendkívül érdekes információt is.

 

“Többet is kialkudhattunk volna, de Eduard Heger kormányfő úgy döntött, hogy így hagyja (8+10 hónapos kivétel a Slovnaft exportjára – a szerk. megj.). Tiszteletben tartom a döntését. A körülményekhez mérten egészen szolid eredményt értünk el”

 

jegyezte meg Sulík, aki szerint egyébként nincs miért háborognia a Slovnaftnak, hisz bár dízelt, benzint és olajat nem adhat majd el külföldre, a gyártás során keletkező melléktermékeket viszont bárhol értékesítheti a határidő lejárta után is.

 

Gyimesi: Sulík lustaságával és dilettantizmusával elvágta a Slovnaft nyakát. Be kell dobnia a törölközőt

 

A sajtótájékoztató egy pontján a miniszter meglebegtetett egy levelet, amelyben a MOL, melynek leányvállalata a Slovnaft, még februárban, a háború kitörése előtt kifejti, hogy a pozsonyi finomító elsődleges célja a szlovák piac kiszolgálása évi 4 millió tonna olajból, ami a gyártás 70 százalékát teszi ki.

 

Sulík erre hivatkozva többször is kijelentette, hogy tudomása szerint 60 százalékos kapacitás alatt nem indíthatók be a finomítók, így a Slovnaft nyugodtan dolgozhat tovább, még ha nem is teljes kapacitáson, a szlovák piac pedig el lesz látva mindennel, amire szüksége van.

 

A liberális miniszter arról is beszámolt, hogy március első felében a Slovnaft kiemelte, hogy orosz olaj nélkül nem tud dolgozni, más olajra való átálláshoz pedig 3 évre lenne szüksége, ezért Vargová asszonynak, Szlovákia EU-nagykövetének azt az instrukciót adta, hogy emellett a határidő mellett kardoskodjon az embargós tárgyalások során.

 

Slovnaft-ügy: Megszólalt Heger is, kiállt Sulík mellett

 

Sulík saját elmondása szerint csak arról tudott, hogy biztosítani kell legalább három évre az orosz olajhoz való hozzáférést a Slovnaft számára, azt nem tudta, hogy az export megkötése problémát okozna a finomítónak.

 

Miután az EU-csúcs kezdete előtt a Slovnaft jelezte felé, hogy komoly gondokat okoz az elfogadásra előterjesztett szankciós javaslat, Sulík szólt Eduard Heger kormányfőnek, hogy ki kellene alkudni még a kivételt a pozsonyi gyárnak.

 

“Ő azt írta nekem vissza, hogy ő maga ebben már nem fog eljárni, de csinálják a csehek és a magyarok. Felvettem a kapcsolatot Fiala cseh miniszterelnökkel, hogy harcolja ki ezt a további kivételt, mivel Csehország a Slovnaft fő felvevőpiaca”

 

mondta Sulík, majd hangsúlyozta, hogy ő nem vonható felelősségre, mivel a gazdasági miniszter nem tagja a tárgyalócsoportnak és nem tárgyalhat az EU-csúcson.

 

Sulík hangsúlyozta, hogy tiszteletben tartja és egyet is ért Heger döntésével.

 

Az EU-s vezetők által elfogadott szankcióscsomag értelmében a Slovnaft 8 hónapos haladékot kapott, ez alatt az idő alatt bárkinek adhat el orosz olajból készült termékeket, az azt követő 10 hónapban már csak a cseheknek.

 

Szlovákia gazdasági minisztere szerint ugyan lehet némi kényelmetlensége a Slovnaftnak, hisz át kell majd alakítaniuk a finomítókat máshonnan származó olajra, de hát ez van. Orosz olajból pedig továbbra is lesz a Barátság-vezetékből…

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!

Kommentek

Kommentek

Almassy
2022. jún. 07. 16:20

Sulik hárít és mutogat Hegerre. A Sajó katasztrófája is igy lehetett kezelve. Majd ha ezek a "miniszterek" hiányolják a Slovnaft befizetését a költségvetésbe, akkor "hát ez van" lesz a válasz. Tragikomikus.

Kósa Zoltán
2022. jún. 08. 05:30

Ugyan már semmi baj, alternatív megoldásokhoz fogunk folyamodni. Olaj helyett dán disznózsír, benzin helyett finn vodka, nafta helyett ukrán napraforgóolaj, parlament helyett állatkert...

A kommenteket lezártuk.

Szóljon hozzá!

Kövessen minket