Nyitókép forrása: Facebook.com/Szijjártó Péter

 

Világos álláspontot kell képviselni az ukrajnai háborút illetően, de a válaszintézkedések során fontos figyelembe venni a realitásokat, ugyanis az energiahiány súlyos gazdasági károkat okozna – közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) csütörtöki ülésén Párizsban.

 

A Külgazdasági és Külügyminisztérium közleménye szerint a tárcavezető az ukrajnai orosz agresszió következményeivel foglalkozó ülésen figyelmeztetett, hogy a közelmúlt eseményei következtében nehéz gazdasági helyzetre kell készülni.

 

Felszólalásában ezzel kapcsolatban hangsúlyozta: el kell kerülni minden olyan intézkedést a következő hónapokban, amelyek további terheket rónának a gazdaságra és az emberekre, illetve biztosítani kell, hogy ne azoknak az országoknak kelljen megfizetniük a háború árát, amelyek nem felelősek érte.

 

 hirdetes_810x300  

Kiemelte, hogy a jelenlegi körülmények közepette kerülni kell bármifajta adóemelést. Emellett aláhúzta, hogy valóban nem szabad szem elől téveszteni a zöld átmenetet, azonban a jelenlegi körülmények közepette „őrült ötlet” lenne a terhek növelése, például a karbonadó bevezetése a hagyományos autót használók számára.

 

Szijjártó Péter ezt követően arról beszélt, hogy a szankciók és egyéb válaszintézkedések elrendelése során tekintettel kell lenni a további áremelkedés megelőzésére, hogy így ellenőrzés alatt lehessen tartani az inflációt. Illetve – mint mondta – meg kell egyezni abban, hogy a korlátozások nem veszélyeztethetik az európai országok biztonságos energiaellátását.

 

„Miközben egyértelműen világos álláspontot kell képviselnünk a geopolitikai kérdésekben és az ukrajnai háborút illetően, figyelembe kell vennünk a realitásokat is, mégpedig azt, hogy az európai országok egy jelentős része olyan helyzetben van, ahol az energiaellátást az infrastruktúra és a földrajzi adottságok határozzák meg” – hangsúlyozta.

 

A miniszter rámutatott: a földrajzi adottságokat lehetetlen megváltoztatni, az infrastruktúra esetében pedig erre hosszú időre van szükség.

 

„Az esetleges energiahiány megölné a gazdaságainkat, és úgy gondolom, nem szabad, hogy ez legyen a célunk” – fogalmazott.

 

MTI

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!