Ferenc
  • HUF: 418.67
  • USD: 0.98
  • 8 °C
  • 20 °C

Hirdetés (X)

Gazdaság

Bekeményítettek az oroszok: a csehek, osztrákok és szlovákok is kevesebb gázt kapnak mától

Az SPP szerint nincs ok aggodalomra

Nyitókép: SITA/AP Photo/Pavlo Palamarchuk,

 

A szlovákiai SPP, a cseh CEZ és az osztrák OMV is arról számolt be csütörtök reggel, hogy kevesebb gázt kap, mint a tervezett. Az SPP közlése szerint csütörtöktől a leszerződött mennyiséghez képest 30 százalékkal is kevesebb gáz érkezhet az országba. A Nyugat-Európa felől érkező orosz gáz mennyiségének csökkenését az eustream is érzékelte Szlovákiában.

 

“A Gazprom Exporttól kapott információk alapján ma arra számítunk, hogy a szerződésünkhöz mérten nagyjából 30 %-kal alacsonyabb lesz az átadott gáz mennyisége”

 

közölte Ondrej Šebesta, az SPP szóvivője, aki szerint mindez semmilyen hatással sem lesz ügyfeleire.

 

A cseh CEZ és az osztrák OMV az olasz ENI-hez hasonlóan már csütörtök reggel jelezte, hogy váratlanul 15 %-kal kevesebb gázt kap, mint a tervezett. Mindezt épp akkor, mikor a német, francia és olasz vezetők Kijevben tesznek látogatást. Ráadásul Oroszország EU-s nagykövete, Vlagyimir Csizsov a RIA Novosti szerint arról számolt be, hogy Moszkva teljesen leállíthatja a gázszállítást az Északi Áramlat-1-en.

 

A gázszállítási események hatására a következő hónapokbeli gázárak még tovább szárnyaltak, a tegnapi 20% körüli emelkedés után ma például a júliusi, tehát a legközelebbi havi szállítás ára 10%-kal 130 euró/MWh-ra ugrott – mutatott rá a Portfolio.

 

Főbb földgázvezetéket Európában, forrás: SITA

 

A németek szerint trükköznek az oroszok

 

Csak ürügy a gázárak felhajtására az oroszok azon lépése, hogy durván visszafogják az Északi Áramlat-1 vezetékpáron a németországi gázszállításokat egy nem valós műszaki problémára hivatkozva – hangsúlyozta tegnap egybehangzóan Robert Habeck német alkancellár és gazdasági miniszter, az energiaszabályozási hatóság elnöke.

 

Úgy tűnik azonban, hogy az oroszok célt érnek, ugyanis már harmadik napja emelkedik meredeken a gázár Európában, a német alkancelár pedig már a téli gázellátási nehézségek lehetőségére is utalt nyilatkozatában.

 

Német alkancellár: mindenkinek takarékoskodnia kell az energiával

 

Az oroszok szerint a Siemens Energy által gyártott és Kanadába karbantartásra kivit turbinák nem tudnak visszakerülni Oroszországba a nyugati szankciók miatt, ezért kénytelen visszafogni a Szentpétervár melletti kompresszor állomáson keresztül az Északi Áramlat 1-be betáplált gázmennyiséget.

 

A németek szerint ez azonban csak ürügy, stratégia a bizonytalanságra és az árak felhajtására.

 

Portfolio.hu, teraz.sk

Megosztás:
Címkék: orosz gáz SPP

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 4 olvasónak tetszik ez a cikk.

Kommentek

Kommentek

Kósa Zoltán
2022. jún. 17. 05:41

A németek szerint trükköznek? Nem, az EU azt hitte, hogy pestiesen szólva, mi vagyunk a "Janik. Pedig sohasem voltunk, valójában az EU van kiszolgáltatott helyzetben, de nem az oroszokkal szemben, hanem a hataloméhsége és az USA-val szemben. A hősök mindig bátran mennek a halálba, az EU büszkén...

Kósa Zoltán
2022. jún. 17. 05:46

Az EU vezetése mikor lesz hajlandó végre beismerni a vereségét? A szlovák dilettáns vezetés vajon mikor dobja be a törölközőt? Vajon az EU állampolgárai mikor ébrednek rá, hogy elűzzék a vezetőiket? Lehet-e minden rosszért az oroszokat okolni a végtelenségig?

    Petike
    2022. jún. 18. 15:27

    az EU állampolgárai is remélem felfogják hogy elsosorban meg kell állítani Putyint ha nem akarnak orosz tomegsírokban végezni

A kommenteket lezártuk.

Szóljon hozzá!

Kövessen minket