Nyitókép forrása: Photo by Imelda on Unsplash  

 

Az Európai Uniü 27 tagállamában mért együttes infláció mértéke új rekordra, 8,8 százalékra nőtt májusban az előző havi 7,4 százalékról. Szlovákiában az Eurostat 11,8 százalékra mérte a pénz elértéktelenedését.

 

A drágulás üteme Franciaországban, Máltán és Finnországban a legalacsonyabb. Az Eurozónára vonatkozó korábbi becslést az Eurostat megerősítette (8,1 százalék drágulás májusra az előző év májusához képest).

 

Az EU-27-es együttes inflációja soha nem látott magasságba emelkedett, 8,8 százalékra. A legdurvábban Észtországban (20,1 százalék), Litvániában (18,5 százalék), Lettországban (16,8 százalék), Csehországban (15,2 százalék) értéktelenedik el a pénz.

 

 hirdetes_300x300  

Szlovákia a legrosszabb inflációval rendelkező eurót használó ország a maga 11,8 százalékos adatával. Magyarországon a drágulás üteme májusban az Eurostat szerint 10,8 százalékos volt.

 

Az energia negyven százalékkal lett drágább az EU-ban, ez adja az infláció motorját Az élelmiszer 7 százalékkal, az élelmiszeripari alapanyagok 9 százalékkal drágultak. A tendencia az energia esetében emelkedő, az élelmiszer esetében egyelőre stagnáló (valószínűtlen, hogy ez így marad).

 

Körkép.sk

 

Megosztás:
Címkék: eurostat infláció

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!