Nyitókép forrása: facebook.com/Szijjártó Péter

 

Magyarországra menetrend szerint és fennakadás nélkül érkezik az Oroszországból importált földgáz, és Magyarország ellátása biztosítva van – jelentette ki Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminszter péntek délután közzétett videóüzenetében, reakcióként a Körkép.sk Moszkva nem viccel: Felére csökkent a Szlovákiába irányuló földgáz mennyisége című cikkére.

Moszkva nem viccel: Felére csökkent a Szlovákiába irányuló földgáz mennyisége

Ahogy arról mi is beszámoltunk, az elmúlt napokban több ország felé is több lépésben, jelentősen csökkentek az orosz gázszállítások, péntek délutánra pedig Szlovákiában is bejelentették, hogy 50 százalékkal kevesebb földgáz érkezik.

 

Magyarország esetében azonban hasonló csökkenések nem történtek:

 

 hirdetes_810x300  

„Szeretnék mindenkit megnyugtatni, Magyarországot ezek a mennyiségcsökkentések nem érintik. Magyarországra az Oroszországból importált földgáz mindenfajta fennakadás nélkül, menetrend szerint és a megkötött szerződések szerint érkezik”

 

fogalmazott a magyar külgazdasági és külügyminiszter.

 

Elmondta, hogy a magyar gázimport döntő része Ausztrián (12-14 millió köbméter naponta) és Szerbián (10-16 millió köbméter naponta) érkezik, és folyamatos a beszállítás Szlovákia és Horvátország irányábó is.

 

Hangsúlyozta, helyes döntés volt tavaly ősszel hosszútávú gázvásárlási szerződéseket kötni az orosz Gazprommal, és helyes döntés volt összekötni Magyarországot a szomszéd országok földgázellátási infrastruktúrájával.

 

„Hogyha ezt nem tettük volna meg, akkor az elmúlt hónapokban is nagy bajban lettünk volna, és a most is nagy bajban lennénk. Helyes volt összekötni magunkat a szomszédok földgázellátási rendszereivel, hiszen így gyakorlatilag mind a négy égtáj irányából folyamatosan rendelkezésünkre állnak a szállítási útvonalak.

 

Magyarország földgázellátása továbbra is biztos lábakon áll, a Magyarország felé irányuló földgáz beszállítások a szerződések szerint megfelelő mennyiségben mindenfajta fennakadás vagy zavar nélkül zajlanak.”

 

fogalmazott Szijjártó.

 

 

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.