Nyitókép forrása: SITA/AP Photo

 

Az európai földgázárak hétfőn tovább drágulták annak hatására, hogy a múlt héten az Északi Áramlat 1 gázvezetéken keresztül Nyugat-Európába menő orosz gázszállítások 40 százalékra csökkentek.

 

Hétfő délelőtt 10 óra környékén a holland TTF árupiacon a földgáz referenciára 126 euróra nőtt megawattóránként, ami 7 százalékos ugrást jelent. Az Egyesült Királyság referenciaára szintén nőtt, 5,1 százalékkal.

 

Oroszország továbbra is azt állítja, hogy a nyugati szankciók miatt késve érkező német turbinák cseréje akadályozza az Északi Áramlat 1 korridor teljes kihasználását, ám minden jel szerint politikai célzatú korlátozásról van szó. Az említett csővezetéken keresztül elsősorban Németország ís Olaszország ellátását biztosították.

 

 hirdetes_300x300  

Ahogy arról korábbi elemzésünkben írtunk, az európai gáztárolók 52 százalékra vannak feltöltve. A háború kitörése után Európa rohamtempóban próbált készleteket felhalmozni. Logikus, hogy elhúzódó háború esetén az oroszoknak az lenne az érdeke, hogy megakadályozzák Európát abban, hogy a következő fűtési szezonra legyen elég tartaléka.

 

Európa alternatív beszállítókat keres. Fontos azonban elszögezni, hogy az eddig gyors feltöltést az orosz és nem orosz gáz vásárlásával sikerült elérniük, kérdés, hogy az orosz gáz esetleges teljes leállásával képesek-e elérni a megfelelő tartalékmennyiséget. Másrészről, az LNG vásárlások is akadályokba ütköznek.

 

Nemrég tűz ütött ki az amerikai Freeport terminálnál, ami miatt az USA korlátozta Európába menő LNG szállításait. Ausztráliában a korán érkező tél, az áremelkedés és a globális LNG kereslet megugrása miatt korlátozták a cseppfolyósított földgáz exportját.

 

A TASR által idézett elemző szerint Európának jelenleg Latin-Amerikával és Ázsiával kell versenyezni a korlátozott LNG kapacitásokért. Ez még a múlt hetinél is magasabb árakhoz vezethet.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!