Nyitókép: Fb-live, reprofoto

 

SZNB: Magasabb inflációra és a gazdasági növekedés lassulása várható

 

A Szlovák Nemzeti Bank ma ismertette gazdasági előrejelzéseit az elkövetkező időszakra. Míg március végén még 8 százalék körüli inflációra számított, ma már kétszámjegyű inflációt jelez előre.

 

Peter Kažimír jegybankelnök keddi sajtótájékoztatóján elmondta, hogy idén várhatóan mindenképp csökkennek a reálbérek (szerk. megj. Hiába van bérnövekedés ugyanis, ha az infláció, azaz a pénzromlás mértéke ennél magasabb), mi több, várhatóan jövőre is.

 hirdetes_400x285  

 

Ami a szlovák gazdaság növekedését illeti, Kažimír szerint 2022-ben és 2023-ban lassabb lesz az előzetesen, még tavasszal vártnál.

 

A szlovák jegybank szerint az infláció komolyabb csökkenésére 2024-ig várnunk kell. A hazai piaccal kapcsolatos legnagyobb kockázatok közé sorolta, hogy lesz-e elég nyersanyag és egyéb energiaforrás. Amennyiben kiesés történik a gáz- és kőolajellátásban, az infláció tovább növekedhet, és a gazdasági növekedés még gyengébb lesz a vártnál.

 

„Akár recesszióról is beszélhetünk,“

 

jegyezte meg Kažimír.

 

A SZNB elismerte, hogy a külső körülmények miatt jelenleg nagyon nehéz prognózisokat készíteni.

 

Ľudovít Ódor alelnök elmondta, hogy idén várhatóan 1,4 százalékos GDP növekedés várható, ami a tavaszi előrejelzésekhez képest 1,4 ponttal kevesebb. Jövőre 1,9 százalékos GDP növekedésre számít a jegybank, ami 0,4 ponttal alacsonyabb az eddig vártnál.

 

Az infláció idén 10,4, 2023-ban 11,1 százalékig emelkedhet.

 

Körkép.sk/SITA

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!