Nyitókép: sita

 

Zuzana Čaputová szlovák államfő korábbi ígéretéhez híven nem írja alá az ún. családtámogatási vagy inflációellenes csomagról szóló törvényt, ehelyett az Alkotmánybírósághoz fordul, miután a szlovák parlamentben megtörték elnöki vétóját.

 

Hogy pontosan mikor továbbítja a szerinte alkotmányellenesen elfogadott törvényt, egyelőre nem tudni, így a jogalkotási folyamat keretében a törvény bekerül a Törvénytárba és egyelőre érvényes lesz az államfő aláírása nélkül is.

 

A szlovák parlament június 22-én törte meg az elnöki vétót, így a képviselők nem vették figyelembe az államfő megjegyzéseit, melyeket csatolt a visszaküldött törvényhez.

 

 hirdetes_300x300  

Az elfogadott törvény szerint a jelenlegi havi 25,88 eurós családi pótlékot 2022. július 1-től 30 euróra, az adóbónusz pedig 15 év feletti gyerekek után 40, 15 évnél fiatalabb gyerekek után pedig 70 euróra növekszik.

 

Január 1-től bevezetik az ún. szakkörös támogatást havi 60 euró értékben, a családi pótlék 40 euróra, az adóbónusz pedig 15 év alatti gyerekek után 100 euróra, 15 feletti gyerekek után 50 euróra nő.

 

Ezzel egyidejűleg megszüntetik az első osztályba lépő gyerekeknek kiutalt egyszeri pótlékot, melynek értéke 106,33 euró volt.

 

Az adóbónusz maximális összege sem fog járni minden dolgozó szülőnek a gyerekek után, ugyanis a részleges adóalap magasságához mérten megállapított százalékos arányban kerül kifizetésre.

 

spravy.rtvs.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!