Nyitókép forrása: pixabay.com

 

A nyugat-európai országok már megkongatták a vészharangot, energia takarékossági programokat indítottak, még az energiacégek próbálnak odahatni a lakosságra. Jelenleg a Nyugat-Európa felé menő földgáz legfontosabb folyosója, az Északi Áramlat 1 csak 40 százalékon megy. Klaus Müller, a német közüzemi hálózat felügyeleti hivatalának elnöke szerint júliusban teljesen lezárhatják az Északi Áramlat 41-et.

 

A biztonságospiac.hu portálon közölt cikk szerint Müller pénteken az ARD német köztelevíziónak és a Deutschlandfunk közrádiónak azt nyilatkozta, hogy

 

„nem lehet kizárni, hogy a vezetéket használó Gazprom orosz állami energetikai óriáscég a [júliusi] karbantartás után már nem indítja újra a földgázszállítást. A hivatal a bizonytalanságok miatt számításokat végzett az ellátás várható alakulásáról”

 

mondta, hozzátéve, hogy a legtöbb forgatókönyv nem szép, azt jelzik, hogy túl kevés gáz marad Európában a tél végére. 

 hirdetes_300x300  

 

Az Északi Áramlat 1 tervezett karbantartása július 11-én esedékes. Korábban egyébként az a hír járta, hogy a német kormány ugyanerre a következtetésre jutva július 8-án hirdeti majd ki a másodfokú gázpiaci vészhelyzetet. Nagy meglepetésre úgy döntöttek, hogy még most júniusban meglépik a dolgot – igaz, áremelést a kereslet csökkentése érdekében még nem rendeltek el.

 

Müller ezt úgy foglalta össze, Németországban előfordulhat, hogy a fogyasztóknak az adott ingatlan műszaki állapotától függően 

 

kétszer-háromszor többet kell fizetniük a földgázért, ezért már most érdemes félretenni a pénzt és bérelt lakás esetén egyeztetni az ingatlan tulajdonosával. Müller szintén takarékosságra intette a háztartásokat.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!