Nyitókép: reprofoto, Fb-live

 

Az elmúlt hetekben több politikai párt, polgármester, megyei vezető kongatta a vészharangot azzal kapcsolatban, hogy az 1,2 milliárd eurós családtámogatási programot a kormány az önkormányzatokkal fizettetné meg.

 

Sajtótájékoztatók, nyilatkozatok, Fb-státuszok egész sora riogatta a polgárokat azzal, hogy emiatt kénytelenek lesznek emelni a szolgáltatásaik árát. Például a szemétdíjat, szociális otthonok díjait, stb. Egyes megyei vezetők, polgármesterek azzal is riogattak, hogy nem jut majd pénz az utak felújítására, be kell majd csukniuk az óvodákat, stb.

 

A családtámogatási program kidolgozója, Igor Matovič (OĽaNO) pénzügyminiszter többször jelezte, hogy ez az érvelés hamis, és nem fedi a valóságot. Az önkormányzatok ugyanis a megszorítások, magas infláció, családtámogatási csomag ellenére is többet fognak kapni, mint korábban: 2022-ben és 2023-ban is.

 hirdetes_810x300  

 

Tegnap erre vonatkozóan konkrét számokat is ismertetett.

 

 

Az önkormányzatok és a megyék előirányzott, és várható bevételei 2022-ben és 2023-ban. Sárgával a tervezett összeg, fehérrel a magasabb összeg. Kép forrása: Igor Matovič Fb-oldala

 

Ezek szerint az önkormányzatok, azaz a városok, illetve megyék 2023-ban 2022-hez képest nem kevesebb, hanem több pénzzel fognak rendelkezni. Mégpedig 318 millió euróval.

 

Az idei évben, tehát 2022-ben is többel, egészen pontosan 152 millió euróval több bevétellel rendelkezhetnek a megyék és önkormányzatok az aktuális előrejelzések szerint, mint amennyire a 2022-es év elején számítottak. A két év alatt összesen tehát az előirányzott összegen FELÜL 460 millió euróval magasabb összeg áll rendelkezésre működésre az önkormányzatok és a megyék számára.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.