Nyitókép forrása: SITA/AP Photo/Pavlo Palamarchuk

 

Az amerikai Fitch Rating hitelminősítő cég szerint hatalmas kockázatot jelent az európai gazdaságra nézve az orosz gázellátásról szóló szankciók bevezetése. Ugyanakkor azt is kijelentették, hogy három közép-európiai országnak fájna a legjobban az orosz gázszállítás hirtelen leállása.

 

A Fitchnél Magyarország, Csehország és Szlovákia került a gázválság forgatókönyvében legveszélyeztetettebb kategóriába – írja a vg.hu – mivel ezk az országok vannak kitéve leginkább az orosz gáznak.

 

A hitelminősítő cég kiemelte, hogy a régiót súlyos makrogazdasági sokk érné a gázszállítások leállása, ráadásul az említett három ország még csak megfelelő alternatívával sem rendelkezne (ellentétben a lengyelekkel, litvánokkal és románokkal).

 

 hirdetes_810x300  

„A szervezet a tizenegy régiós ország energiaügyi vezetőivel egyeztetve arra a megállapításra jutott, hogy a legrosszabb forgatókönyv esetén valószínűleg kereslet-kínálati és árszabályozást vezetnének be a kormányok, ám az infláció további emelkedése és a GDP-bővülés jelentős lassulása elkerülhetetlen lenne.”

 

fogalmaz a vg.hu, kiemelve, hogy a szakértők kockázatként, de nem elsődleges opcióként számolnak a gázszállítás azonnali leállásával, és megjegyzik, az Európai Uniónak az infrastrukturális akadályok miatt legalább három évébe kerülne az átállás.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!