Nyitókép forrása: archibaldand shorter.co.nz

 

Az elmúlt évek egyik legnagyobb beruházását jelentette be nemrég a kormány. Nemcsak hogy egy ötödik autógyárat sikerült behozniuk az országba, de ráadásul Kelet-Szlovákiába fog felépülni a több mint 3000 közvetlen munkahelyet biztosító üzem. Nem ördögtől való azt feltételezni, hogy Kassa aligha lett volna befutó az üzemért folytatott versenyben, ha Magyarország nem építi meg a Miskolcról Kassa irányába haladó autópályát.

 

Az autóipar jelenleg az éves GDP 13 százalékát és az ipari termelés felét teszi ki, ami elég komoly kiszolgáltatottságot jelent egy ezer sebből vérző szektor felé. Tény, hogy az alternatív meghajtású autók trendje új innovációs lehetőségeket biztosít az autóiparban, és magasabb hozzáadott értékű munkahelyeket hoz a térségbe. A kérdés, hogy ez a gyakorlatban mit fog jelenteni Szlovákiában.

 

A gyár megépüléséről szóló memorandumot aláírták, a kormány pedig kötelezte magát, hogy 200 millió euróval hozzájárul az üzem megépüléséhez. Vannak azért bizonytalanságok azzal kapcsolatban, lesz-e elég szakképzett munkaerő a gyár feltöltéséhez, bár egyértelműen pozitívum, hogy a kormány 40 millió felnőttképzési központok hoz létre a Volvo miatt, ami ezt a dilemmát részben feloldhatja.

 

 hirdetes_810x300  
Ezer, kétezer…

 

Ami a béreket illeti, abból érdemes kiindulni, hogy az országos ipari ágazati bruttó átlagbér 1289 euró volt. Az autóiparban a bérek 915 és 2050 euró között mozognak (nyilván, ez nem számol a csúcsmenedzserek fizetésével).

 

Az igaz viszont, hogy az ipari átlagbér 2021-ben vélhetően elérte a maximumát, és idén bruttó 1271 euróra mérséklődik.

 

A pozsonyi Volkswagen üzemében az átlag 2200 euró bruttóban, ez nem tartalmazza a menedzseri fizetéseket, viszont benne van a 13. és 14. bér valamint a különböző kedvezmények is. Egy szerelőmunkás 1250 euró körül keres havonta, a légkondicionálókra szakosodott technikus pedig például 1900 eurót is kereshet.

 

A Jaguar Land Rover nyitrai üzemében a kezdő operátor alapbér 985 euró, ezt bruttó 1235 euróig lehet emelni, más, nagyobb szakismeretet igénylő munkakörökben 1440 eurós alapbért is lehet keresni, ami juttatásokkal együtt bruttó 1800-1900 euróra növelhető.

 

A zsolnai Kia autógyár juttatásokkal együtt bruttó 1400 eurós fizetés kínál a gyártásban dolgozóknak.

 

Lesz elég munkaerő?

 

A Volvo kétségtelenül felfelé fogja hajtani az átlagbért a keleti régiókban, ami jó hír. Más kérdés, hogy akadhatnak gondok a szakképzett munkaerő hiányával. A Profesia.sk állásbörze portál az idei év második negyedében több mint 15 ezer szabad álláshelyet hirdetett meg. Az ipari ágazat ki van éhezve a munkaerőre.

 

A szakértők persze azt is hozzáteszik, hogy a Volvo toborzási politikája is sokat nyomhat a latban, és ha kellő hatékonysággal valósítják meg, akkor nem kell majd emberhiánytól tartaniuk.

 

Körkép.sk, pravda.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!