Gazdaság

Sulík: Az SPP elegendő mennyiségű gáztartalékkal rendelkezik a következő fűtési szezonra

A jelenlegi mennyiség akkor is elegendő lenne, ha nem állna helyre az oroszországi gázszállítás.

Nyitókép: Facebook/screenshot

 

A Szlovák Gázművek (SPP) elegendő mennyiségű gáztartalékkal rendelkezik a tárolóiban ahhoz, hogy le tudja fedni a következő fűtési szezont – jelentette be keddi sajtótájékoztatóján Richard Sulík (SaS) gazdasági miniszter Richard Prokypčákkal, az SPP vezérigazgatójával közösen.

 

„Az éves fogyasztáshoz képest a gáz 49 százaléka van a tárolókban, ami Európában a második legmagasabb érték”

 

– mondta Sulík.

 

Szerinte nem lenne hatékony, ha további gázzal töltenék tele a tárolókat, mert a jelenlegi mennyiség akkor is elegendő lenne, ha nem állna helyre az oroszországi gázszállítás. Sulík szerint az SPP csak akkor vásárol további gázt a tároláshoz, ha az költséghatékony lesz.

 

Az SPP-nek sikerült elegendő gázt biztosítania a következő hónapokra annak ellenére, hogy az orosz Gazprom június közepén a felére csökkentette a megállapodás szerinti szállítást. Az ellátás visszaesése addig tartott, amíg az Északi Áramlat-1 gázvezetéket a hét elején ütemezett karbantartás miatt teljesen le nem állították. Az SPP szerződést írt alá cseppfolyósított földgáz (LNG) tartályhajókkal történő behozatalára, valamint az Északi-tengerről történő szállításokra is.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!

Kommentek

Hirdetés (X)

Kövessen minket