Nyitókép forrása: tasr

 

Richard Sulík (SaS) gazdasági miniszter kedden délelőtt bejelentette, hogy jövő tavaszig, egészen pontosan március végéig elegendő gázmennyiséget halmozott fel Szlovákia, így az előttünk álló fűtési szezont – állítása szerint – viszonylagos biztonságban tölthetjük. Mint mondta, Szlovákia éves fogyasztásának 49 százalékát lefedő gázmennyiség már a szlovák tárolókban van. Ez volt a sajtótájékoztató elején, aztán derültek ki egyéb részletek is, amelyek már kevésbé optimista képet festettek a helyzetről. Épp ezért a nyilvánosság számára is elérhető adatokból megnéztük, mi az, ami esetleg nem hangzott el a sajtótájékoztatón, de érdemes kiemelni.

 

A sajtótájékoztatón az is elhangzott, hogy Szlovákia az orosz gáz teljes leállításának veszélye miatt egyéb forrásokra van rászorulva, ezek egyike az LNG (cseppfolyósított földgáz), a másik pedig a vezetékes import. Itt két fontos korridor van, az északi importfolyosó, amelyen norvég gáz érkezik, és egy déli folyosó Olaszország és Horvátország felől.

 

Sulík és a mellette álló Richard Prokypčák, az SPP igazgatója azt elismerték, hogy az ezeken a vonalakon érkező ellátás folyamatossága a „szolidaritás elvétől” függ. (Vagyis attól, hogy gázhiány esetén a szállító országok hajlandóak lesznek-e saját ellátásuk egy részéről lemondani, hogy teljesítsék a Szlovákiának tett ígéretüket.) Azt is elmondták ugyanakkor, hogy még két vonalon próbálnak alternatív forrásokat biztosítani, ám sem ezek irányáról, sem időbeli megvalósulásokról nem árultak el részleteket.

 

 hirdetes_810x300  

Mivel Richard Sulík elég gyakran indokolta üzleti titokkal azt, hogy viszonylag kevés tényszerű adatot közöltek Szlovákia téli gázellátásáról, utánanéztünk, mit jelent az a bizonyos 49 százalék, és mit takar a Richard Prokypčák által végül nagy nehezen elárult 23 terawattórányi földgáz.

 

Attól függ, mit akarunk érteni éves fogyasztás alatt…

 

A napi statisztikát nyújtó GIE Aggregated Gas Storage Inventory (Összevont Földgáztároló Jegyzék) adatai szerint Szlovákia július 10-én 23,1586 terawattórányi földgázt halmozott fel tárolóiban. Sulík szerint ez az éves fogyasztás 49 százaléka.

 

Könnyű visszaosztani, hogy ez így évi 47 terawattórányi földgázmennyiséget jelent. Itt kezd bonyolódni a dolog, mert az Eurostat fogyasztási statisztikái terajoulet használnak, más statisztikák köbmétert, köblábat, így ellenőrizni ezt a számot földi halandónak elég nehéz (nemcsak a mértékegységek, de a módszertan is eltérő). Feltételezzük, hogy a 2021-es év fogyasztásáról van szó.

 

Ellenben azt tudjuk, hogy a 2020-sa fogyasztás mértéke az AGSI szerint több mint 57,25 terawattóra volt, ami bő 20 százalékkal nagyobb a Sulík által megadott értéknél (a 2021-es évben teljesedett ki a koronavírus gazdasági hatása, így ez magyarázhatja a visszaesést a fogyasztásban).

 

Magyarul, a Sulík által eldicsekedett 49 százalékos érték csak akkor állja meg a helyét, ha a 2020-as esztendőnél 20 százalékkal kisebb fogyasztással számolunk jövőre. Ez esetben nem számolhatunk a tavalyinál keményebb téllel, sem jobb gazdasági helyzettel, nem nőhet meg a hazai ipar energiaigénye, nem állhat talpra a Duslo műtrágyagyártása, így tovább. Ha viszont megnő a fogyasztás, akkor a 49 százalék bizony gyorsan leolvad – a 2020-as adatokkal számolva 40 százalékra.

 

Mindez persze nem cáfolja azt, hogy van elég gáz a szezon végéig, de rávilágít arra, hogy Sulíkék narratívája részben félrevezető, ahogy arra is, hogy bizonyos kedvező körülmények teljesülésére alapozzák sikerüket.

 

A tárolókapacitáshoz képest nem állunk a helyzet magaslatán

 

Az olajembargó körüli vita és a nyugati szankciókra adott orosz válaszok miatt az Európai Unió még májusban elrendelte, hogy a tagálamok legalább 80 százalékra töltsék fel gáztárolóikat. Rohamtempóban megkezdődött az orosz gáz és a nem orosz LNG importja, és Európa tényleg jól haladt a feltöltéssel, egészen júniusig, mikor az oroszok elkezdték csökkenteni az Európába érkező földgáz mennyiségét. Azóta igencsak nyögvenyelősen halad a tárolók feltöltése.

 

Így mikor Sulík arról beszélt, hogy nem látja különösebb okát annak, hogy a 49 százalékos töltöttsége túl új mennyiségeket halmozzon fel, azt úgy kell érteni, hogy nem tud vásárolni több gázt, mert egyszerűen túl szűk a kínálat orosz gáz nélkül. Három hónap sincs már a fűtési szezonig, az európai gáztárolók átlagos feltöltöttségi szintje pedig csak 62 százalék, ami az éves fogyasztás 16,7 százalékára elegendő.

 

Szlovákia alig több mint 36 terawattórányi tárolókapacitással rendelkezik. Ez azt jelenti, hogy jelenleg a tárolók 64 százalékon állnak. Ez nagyon messze van az uniós céliránytól (80 százalék).

 

Szomorú jövőt jósol a matek

 

Meglátjuk, hogy Szlovákia tud-e (vagy Sulíkot elnézve akar-e) még földgázt betárolni a fűtési szezonra, de azt érdemes megjegyezni, hogy az európai tárolók normális viszonyok között a fűtési szezont 90 százalék feletti töltöttséggel szokták kezdeni. 2020. szeptember 30-án például 94,7 százalékon álltak összesen, Szlovákia pedig 92,09 százalékkal vágott neki a télnek.

 

Ezzel szemben a tavalyi energiaválságkor a szeptembert Szlovákia 70 százalékos töltéssel kezdte meg, Európa 74 százalékossal.

 

A legnagyobb probléma a fenti trenddel, hogy az energiaválság miatt idén 19,8 százalékról kellett feltölteni a tárolókat úgy, hogy azért még csurrant-cseppent az orosz gáz. Jövőre a fűtési szezon után könnyen meglehet, hogy közel 0-ról kell majd feltölteni, és vakarhatjuk a fejünket, hogy milyen gázból és mennyiért.

 

Összehasonlításképp, 2020-ban a fűtési szezon után a tárolók még mindig 76,57 százalékon álltak. 2021 áprilisában ez már csak 42,57 százalék volt, tavaly pedig már csak 19,8 százalék. Más szavakkal, egyre kevésbé tudunk tartalékot felhalmozni télire.

 

Azért is sok a kérdés, mert lényegében senki sem tudja, mi lesz kilenc nap múlva, mikor az oroszoknak vissza kellene kapcsolnia az Északi Áramlat 1-et – és lehet, hogy nem teszik meg, lehet, hogy csak korlátozott mennyiséggel teszik meg, vagy lehet, hogy minden gázcsapot elzárnak Európa felé. És ott van az ősz, amikor a kereslet és a sok bizonytalanság miatt az egekbe szökhet a földgáz ára.

 

Jelenleg a mérvadó holland TTF tőzsdén a földgáz szeptemberi határidő jegyzése 165 euró. Egy évvel ezelőtt még 22 euró volt…

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.