Nyitókép: SITA/Branislav Bibel

 

Egymilliárd eurót ad a szlovák kormány az államigazgatásban és az oktatásban dolgozók fizetésének emelésére. A szakszervezetetekkel való kollektív tárgyalások eredményéről Eduard Heger (OĽaNO) szlovák kormányfő számolt be szerdán (július 13-án).

 

A tájékoztatóból kiderült, hogy a megegyezés értelmében 2023. január 1-jétől az államigazgatásban dolgozók bérét 7 százalékkal valorizálják, ugyanez év szeptemberétől pedig további 10 százalékkal.

 

Az oktatás, tudomány és kutatás területén dolgozóknak január 1-jétől 10 százalékkal nő a bérük, majd szeptembertől további 12 százalékkal.

 

 hirdetes_810x300  

Hogy honnan került elő 1 milliárd euró ezekre a költségekre, Igor Matovič pénzügyminiszter nem részletezte a sajtótájékoztatón, erre külön sajtóeseményt hív majd össze, ahol beszámol a részletekről.

 

A kollektív szerződést még nem írták alá, Matovič szerint azonban az egyezség már megköttetett. A felek arról is megegyeztek, hogy a szerződés 2024. augusztus 31-ig tart, hogy a legközelebbi (vélhetően rendes időben megtartott) parlamenti választások után is érvényes legyen még.

 

Az emeléseken felül a korábbi ígéretekhez híven szeptemberben az egyszeri 500 eurós juttatást is kifizetik az állam- és közigazgatási alkalmazottaknak. Ez azonban nem érinti az egészségügyben dolgozókat, a katonákat és a szociális szolgáltatásban dolgozókat.

 

Ennél a pontnál Milan Krajniak munkaügyi miniszter jelezte, hogy született egy „gentleman” megállapodás is arról, hogy az szociális szolgáltatást nyújtó intézményekben dolgozók is megkapják az egyszeri 500 eurós juttatást, amint találnak egy technikai megoldást arra, hogy miként érvényesítsék esetükben is a kollektív szerződést.

 

Eduard Heger közölte, zajlanak a tárgyalások az egészségügyben dolgozók béremeléséről is.

 

Bérek alakulása az államigazgatásban

2022. július 1-jétől 3 százalékos emelés

2022 augusztusában – 500 eurós egyszeri juttatás

2023. január 1-jétől 7 százalékos emelés (államigazgatás + nem pedagógus alkalmazottak) és 10 százalékos emelés (tanárok)

2023. szeptember 1-jétől 10 százalékos emelés (államigazgatás + nem pedagógus alkalmazottak) és 12 százalékos emelés (oktatásügyi alkalmazottak)

 

Pavel Ondek, az oktatásügyi szakszervezet vezetője bejelentette, amint aláírják a kollektív szerződést, beszüntetik a sztrájkkészültséget. Az ígéretek szerint jelentősen emelkedik a kezdő tanárok és óvópedagógusok bére is. A konyhai dolgozók esetében nagyjából havi 130 eurós emeléssel számolnak, néhány tanár esetében pedig akár 300 euróval is többet hozhat a konyhára a most kialkudott béremelés – havonta.

 

Az 500 eurós egyszeri juttatást nagyjából 400 ezer dolgozó kapja majd meg.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.