Nyitókép: tasr/J. Krošlák

 

450 dolgozójából 300 elbocsájtását jelentette be a Slovalco. A hírről a gazdasági minisztérium számolt be azzal, hogy ez a szám nem végleges, egyelőre a közvetlen alkalmazottakról van szó.

 

A tárca szerint a helyzet kihat az iparra és a beszállítókra az egész garamszentkereszti régióban. A Slovalco termélésére nagyjából 2500 munkahely épül.

 

„Azt, ami az egyetlen szlovákiai alumíniumkohónkkal történt, csakis katasztrófának nevezhetjük”

 

reagált Richard Sulík (SaS) gazdasági miniszter, aki szerint a kialakult helyzet Szlovákia egyetlen alumíniumgyártójának elvesztését jelenti.

 hirdetes_810x300  

 

A cég a növekvő villamosenergia-árakra, a kibocsájtási engedélyek magas áraira és az alacsony alumíniumárakra a termelés fokozatos csökkentésével, ezzel párhuzamosan pedig a dolgozók elbocsájtásával reagál.

 

Sulík közlése szerint kompetenciájukon belül mindent elkövettek azért, hogy csökkentsék az illetéket a végső energiaárak terén. A miniszter egyúttal jelezte, tudatosítja, hogy tekintettel az alumíniumkohók gyártási igénybevételére, ez nem bizonyult elégségesnek.

 

A miniszter másik megoldásként az energiaigényes iparágak kompenzációs rendszerének megváltoztatását javasolta. A tárca hangsúlyozza, hogy olyan feltételeket kell teremteni a szlovák ipar számára, amelyek más európai országok versenytárs vállalataival hasonlóak.

 

A Slovalco már kemencéi felét leállította. Tömeges elbocsátás fenyegeti a Felső-Garam vidékét

 

Lebo Matovič

 

Richard Sulík, aki néhány napja bejelentette a koalíciós szerződés egyoldalú felbontását, és a legerősebb kormánypárt, az OLaNO elnökének és egyben a szlovák kormány pénzügyminiszterének távozását követeli, ismét elővette a „Matovič-kártyát”. Sulík kijelentette, hogy ő személyesen hosszabb ideje javasolta, hogy az envirofondból szabadítsanak fel pénzeszközöket, mint az külföldön bevett szokás, és így kapjanak közvetlen kompenzációt a nagy munkáltatók a termelési költségek folytonos emelkedése miatt.

 

„Sajnos a pénzügyminisztérum elutasító véleménye miatt meghiúsult, annak ellére, hogy a környezetvédelmi alapban elegendő forrás van. Az eredmény, hogy emberek százai végzik a munkaügyi hivatalban”

 

jelentette ki a gazdasági miniszter.

 

A Slovalco vezérigazgatója, Milan Veselý a helyzettel kapcsolatban elmondta, hogy a mai napig nem fogadták el az emissziós kvóták kereskedelméről szóló törvénymódosítást miközben ez épp megmenthette volna az üzemet.

 

„A kompenzációval legalább nullán lehetnénk, de így a helyzet messze meghaladja a teherbírás határát. Nem tudtuk biztosítani jövő évre az alapanyagokat, áramot, mára pedig odáig fajult a dolog, hogy már a törvény elfogadása sem segítene. Egyelőre az elbocsájtások, majd valószínűleg a termelés teljes leállítása következik”

 

jelentette ki.

 

Körkép.sk, SITA

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!