Nyitókép forrása: SITA/AP Photo/Michael Probst

 

Negyedik napja áll az Északi Áramlat 1 gázkorridoron a szállítás tervezett karbantartási munkálatok miatt. A kiélezett nemzetközi helyzet miatt azonban könnyen előfordulhat, hogy az oroszok nem kapcsolják vissza a gázszállítást ezen a vezetéken, Európa és főleg Németország pedig veszélyes helyzetbe kerül. A németek már kongatják a vészharangot, és csütörtök este érkezett a hír, hogy elkezdték felhasználni a télre betárolt gázkészleteket.

 

Június az oroszok 40 százalékra csökkentették az északi gázfolyosó kapacitáskihasználtságát, szorult helyzetbe hozva a nyugat-európai országokat.

 

Az AGSI tároló-jegyzék adatai szerint a németországi tárolók szintje csökkenni kezdett – ami már csak azért sem mindegy, mert Németországban vannak Európa legnagyobb gáztárolói.

 

 hirdetes_810x300  

A német gazdaság retteg a következményektől, és nem véletlenül. Az eddig tárolókba pumpált 157 terawattórányi földgázmennyiség az éves fogyasztás 16 százalékára elég – annak ellenére, hogy a német tartályok egyébként 64 százalékra vannak feltöltve.

 

Körkép.sk, Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.