Gazdaság

Kopogtat a recesszió, a cégek elbocsátásokra készülnek, az első dominók már eldőltek

Ez hatalmasat fog ütni a foglalkoztatottságon

Nyitókép forrása: pixabay.com

 

Szlovákiában jelenleg 82 ezer szabad állást tartanak nyilván. A cégek főleg gyártósori munkásokat, szerelőket keresnek. A munkáltatók szerint a helyzet hamarosan változni fog, és a cégek elépítésekbe kezdenek, részben az orosz-ukrán háború miatt, részben a gazdasági válság és nyersanyaghiány miatt.

 

A vállalatok többségének még van elég megrendelése, ám ezeket már a jelenleg alkalmazott munkásaikkal próbálják majd meg teljesíteni, és bár több tízezer betöltetlen állásról tudni, ezek lassan kikerülnek a statisztikából.

 

Az inputanyagok és az energia árának brutális emelkedése egyre több dominót dönt le. A múlt héten tömeges elbocsátást jelentettek be az árvai vaskohók, a minap pedig a Slovalco lengetett be 300 fős leépítést.

 

“Ahogy csökkenni fognak az ipar megrendelései, úgy válik elkerülhetetlenné, hogy a vállalatok embereket bocsássanak el, ami nagy hatással lesz a foglalkoztatásra. Nem szabad alábecsülni a helyzetet. Még nincs recesszió, de már kopogtat az ajtónkon”

 

idézte az RTVS Jozef Špirkot, a Munkáltatók Országos Szövetségének elnökét.

 

Roman Chovanculiak elemző arra is felhívta a figyelmet, hogy Szlovákia egy része már most is munkanélküliséggel küzd, tekintet nélkül az aktuális válsághelyzetre:

 

“Szlovákiában mintha két munkapiac lenne. A nyugati-északnyugati az, ahol a nagy ipari üzemek találhatók, és ahol a termelés a külföldi megrendelésektől függ”

 

fogalmazott.

 

A munkáltatói érdekvédelmi szövetségek arra keresnek megoldást, hogy lehetne megtartani a munkahelyeket. A kulcskérdés az lenne, hogyan tudna a szlovák ipar a nyugat-európai versenytársakkal konkurálni.

 

RTVS, körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.

Kommentek

Kommentek

Kósa Zoltán
2022. Júl. 16. 11:12

Néhány ember, aki "Istennek" hiszi magát most álmodja Európa nyomorát. Ha a világot nézem egy másik forgatókönyvet ajánlanék költőnk szemével. 2022 Petőfi Sándorral. Tavasz: " EURÓPA CSENDES, UJRA CSENDES...". Nyár: " DICSŐSÉGES NAGYURAK..." . Ősz: "FÖLTÁMADOTT A TENGER..." Tél: "JŐJ EL VÉGRE, VALAHÁRA..."

A kommenteket lezártuk.

Szóljon hozzá!

Kövessen minket