Nyitókép forrása: pxhere.com

 

A Nemzetközi Valutalap friss elemzése szerint ha Oroszország leállítaná a gázszállításokat Európába egyes országok gazdasága akár 6 százalékos mínuszba is fordulhat. Csehország, Szlovákia és Magyarország esetében az IMF azt jósolja, hogy orosz gáz nélkül a gázfogyasztást 40 százalékkal kellene csökkenteni, a GDP pedig 6 százalékkal esne vissza.

 

Ez az előrejelzés is annak függvénye, hogy az Északi áramlat 1-et holnap üzembeállítják-e az oroszok van sem. Vlagyimir Putyin orosz elnök nyilatkozata szerint a Gazprom orosz gázvállalat teljesíteni fogja kötelezettségeit, és ezt kiszivárgott hírek is alátámasztják. Ám azt senki sem tudja, hogy az Északi Áramlat 1 mekkora kapacitással áll újra üzembe. Júniusban ugyanis az oroszok 40 százalékra vágták vissza a gázforgalmat a vezetéken.

 

Az Északi Áramlat 1 a legfontosabb gázvezeték, ami Nyugat-Európába szállít energiahordozót az orosz Jamal gázmezőről. Évi 55 milliárd köbméteres kapacitással rendelkezik, ami valamivel kevesebb, mint egyharmada az Európába menő éves orosz gázszállításoknak.

 

 hirdetes_810x300  

Az IMF elemzése abból indult ki, hogy milyen hatással lesz az EU gazdaságaira, ha az orosz gázszállítások végül 70 százalékkal esnek vissza.

 

„A tanulmány azt sugallja, hogy az orosz gáz 70 százalékos csökkenése rövid távon kezelhető alternatív beszállítók és más energiaforrások beszerzésével, valamint a magas ára miatti keresletcsökkentéssel. (…) Ugyanakkor a diverzifikáció sokkal nehezebb lenne teljes leállás esetén. A szűk keresztmetszetet (a szállítás vonalainak szűk áteresztőképessége – a szerk.) csökkenti a gáz Európán belüli átcsoportosításának lehetőségét, az elégtelen importkapacitás és a szállítási korlátok miatt.

 

Ezek a tényezők az éves fogyasztás 15-40 százalékos visszaeséséhez vezethetnek Közép-Kelet-Európa országaiban”

 

közölte az IMF.

 

A helyzet legkiszolgáltatottabb és legveszélyeztetettebb gazdaságai a cseh, a szlovák, a magyar és az olasz, ahol a fenti problémák 6 százalékos gazdasági recesszióval fenyegetnek. Ha valamivel sikeresebb lenne az EU-n belüli erőforrás megosztás, akkor is 2-3 százalékos visszaesés következne be.

 

Németország gazdasága szintén 2-3 százalékkal zuhanna meg, ami szétterjedő hullámként tovább erősítené a fent felsorolt országokra ható negatív erőket.

 

Ennek ellenére, az Ausztriára és Németországra gyakorolt hatásokat az IMF a kevésbé súlyos kategóriába sorolja. Némi szerencsével a gazdasági hatások 1 százalékos recessziót idéznének csak elő.

 

Az IMF ugyanakkor azt is leszögezi, hogy a németek is csak rövid távon örülhetnének a kevésbé rossz következményeknek.

 

Ha az idei telet sikerül is megszorításokkal átvészelniük, a legrosszabb gazdasági pofonok a fűtési szezon után, jövőre jelentkeznek majd.

 

Forrás: BNE Intellinews

 

Körkép.sk, intellinews.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!