Felvidéki munkanélküliség: Az állástalanok számának csökkenése vidéken szinte megállt, negatív fordulat jöhet - Körkép.sk

Hirdetés (X)

Gazdaság

Felvidéki munkanélküliség: Az állástalanok számának csökkenése vidéken szinte megállt, negatív fordulat jöhet

A tizenhat magyarlakta járásban összesítésben 7,74 százalékos az állástalanok aránya.

Nyitókép forrása: körkép.sk

 

A szlovákiai munkaügyi hivatalok statisztikái szerint 6,28 százalékra csökkent az állástalanok aránya júniusban. Ez az előző hónaphoz képest mindössze 0,07 százalékpontos javulást jelent, ami annyira kicsi, hogy nem zárhatjuk ki a forduló lehetőségét – vagyis a csökkenésből növekedés lehet.

 

Annál is inkább, hogy sok ipari és főleg energiaigényes gazdasági ágazatban elbocsátásokat jelentette be. Az őszi és téli szezon energiaellátási bizonytalanságai mellett továbbra is iszonyatosan magasan jár az energia ára, amit a piaci árakat fizető vállalatok közül néhány nem tud vagy nem akar tovább elviselni.

 

A 16 magyarlakta járás együttes munkanélküliségi rátája 7,74 százalékos, ami az elmúlt hónaphoz képest 0,19 százalékpontos javulás.

 

SJE Nyílt nap

Mindenképp érdemes lesz figyelni az augusztusi adatokat is, mert a déli járások jellemzően érzékenyebben reagálnak a gazdasági sokkokra: baj esetén gyorsabban nő az állástalanok aránya, mint az országos vagy az északi átlag.

 

A trendforduló lehetőségét támasztja alá az is, hogy az északi járásokban (Szlovákia 79 járásból levonva a két nagyvárost és a 16 magyarlakta járást) az állástalanság mértéke 6,18 százalék. Itt a 0,01 százalékpontos javulás gyakorlatilag nullát jelent, vagyis a vidéken megállt az állástalanok számának csökkenése, és csak a két nagyváros statisztikája javított az országos átlagon.

 

Ugyanakkor 1,5 százalék alá csökkent az országos átlag és a magyarlakta járások munkanélküliségi mutatója közti különbség, ami egyértelműen jó jel, a kérdés, hogy mennyire lesz tartható ez az irány.

 

Hét járás 10 százaléknál magasabb munkanélküliséggel küzd, nyolc járásban országos átlagnál rosszabb a mutató. Részletek alább:

 

Adatok: UPSVaR

 

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.

Kommentek

Kommentek

Petike
2022. Júl. 25. 12:30

engemet meglepett az hogy a lévai és az újári járásokban alacsonyabb a munkanélkuliség mint az dunaszerdahelyi és a szenci járásokban.

A kommenteket lezártuk.

Szóljon hozzá!

Hirdetés (X)

Kövessen minket