Brüsszelben üléseznek az energiaügyi miniszterek, többen nem támogatják a 15 százalékos kötelező gázfogyasztás-csökkentést - Körkép.sk
Dóra, Dorottya
  • HUF: 388.38
  • USD: 1.08
  • -5 °C
  • 2 °C
Gazdaság

Brüsszelben üléseznek az energiaügyi miniszterek, többen nem támogatják a 15 százalékos kötelező gázfogyasztás-csökkentést

Ursula von der Leyen szerint Európának a legrosszabbra kell készülnie

Nyitókép: pxhere.com

 

Az unió energiaügyi miniszterei kedden tanácskoznak a kialakult gázellátási válságról – számolt be az Index. Az Európai Bizottság múlt hét közepén mutatta be azt az új javaslatcsomagot, amelynek célja, hogy jövő tavaszig 15 százalékkal csökkenjen a gázfelhasználás Európában. Eszerint valamennyi tagállam számára célul tűznék ki, hogy 2022. augusztus 1. és 2023. március 31. között 15 százalékkal csökkentse a gázfelhasználást.

 

A testület szerint az Európai Uniót az Oroszországból érkező gázszállítások további csökkenése fenyegeti, mivel a Kreml fegyverként használja a gázexportot. Az Európai Bizottság elnöke, Ursula von der Leyen szerint Európának a legrosszabbra kell készülnie.

 

A bizottsági terv értelmében az uniós tagállamoknak szeptember végéig naprakésszé kell tenniük nemzeti vészhelyzeti terveiket, és be kell mutatniuk, hogyan kívánják teljesíteni a 15 százalékos csökkentési célt.

 

SJE Nyílt nap
A lengyelek kritizálják a Bizottság javaslatát

 

A lengyelek – több más országgal együtt – nem értenek egyet a kötelező gázfogyasztás-csökkentéssel.

 

“Beszélhetünk önkéntes mechanizmusokról, beszélhetünk a spórolásról az egyes országokban”

 

nyilatkozta Anna Moskwa lengyel környezetvédelmi miniszter, aki szerint nehéz egyetérteni egy átalányalapú fogyasztáscsökkentési célban anélkül, hogy tudnánk, milyen lesz a helyzet a következő tél során.

 

A miniszter szerint Varsó nyitott a párbeszédre a többi tagállammal a gázellátásról, de ezeknek a megoldásoknak önkénteseknek kell lenniük. Moskwa megjegyezte, hogy a lengyel gáztárolók már most tele vannak.

 

A lengyeleken kívül Görögország, Portugália, Spanyolország, Olaszország, Franciaország, Málta és Ciprus is egyet nem értésének adott hangot, Magyarország hivatalosan nem foglalt állást, de sejthető, hogy jelen állapotában nem fogja támogatni a brüsszeli javaslatot.

 

Szijjártó: Csak ne rontsuk tovább a helyzetet!

 

Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter képviseli Magyarországot a mai brüsszeli tanácskozáson, az energiaügyi miniszterek ülésén. Közösségi oldalán még indulása előtt Szijjártó úgy fogalmazott, hogy “csak ne rontsuk tovább a helyzetet!”.

 

Hétfőn este egy televíziós interjú során a magyar tárcavezető kiemelte, úgy gondolja, hogy nem kellett volna kommunikációs akciókkal átverni az embereket Európában, hanem világosan kellett volna vázolni a helyzetet.

 

“Azt mondjuk, 15 százalékkal csökkenteni kell a gázfogyasztást Európában. Jó, de ez mit jelent? Hogy minden országnak ennyivel kell csökkenteni, jó. Magyarország esetében 15 százalék – vagy bármelyik ország esetében 15 százalékos csökkentés – mit jelent? 15 százalékkal kevesebbet kell mindenkinek? Az ipari fogyasztóknak? A lakástulajdonosoknak? A háztulajdonosoknak? Vagy valaki megmondja, hogy a 15 százalék, az azt jelenti, hogy ennyivel kevesebbet égetheted a villanyt, ennyivel kevesebbet fűthetsz, ennyivel kevesebbet főzhetsz? Vagy szóval, hogy fog ez alakulni?

 

tette fel a kérdéseket Szijjártó, aki úgy véli, hogy ezzel megint belemennek egy kizárólag kommunikációs jelentőségű akcióba, aminek a gyakorlati megvalósítása a lehetetlennel egyenértékű.

 

A tárcavezető hangsúlyozta, hogy az Európai Bizottságnak inkább újabb gázforrások után kellene néznie, új megállapodásokat kötnie. Az Oroszországra kivetett szaknciókkal kapcsolatban még Szijjártó hozzátette, hogy előbb-utóbb majd meg kell vitatni az Európai Bizottsággal, mert nem rendjénvaló, hogy nem annak az országnak kell kihirdetnie energiavészhelyzetet, akire kivetették a szankciókat, hanem azoknál, akik kivetették.

 

teraz.sk, Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 3 olvasónak tetszik ez a cikk.

Kommentek

Kommentek

Almassy
2022. Júl. 26. 13:11

15% "... Jó, de ez mit jelent? ..." A gyakorlati megvalósítása nem az, hogy az EB ellenőrzi a fogyasztást, hanem azt jelenti, hogy az EB akitől tud elvesz 15%-ot és eldönti kinek adja. Ez a lényeg, a hatalom, nem a spórolás. A korrupt brüsszeliták most padlást söpörnének. Kössz, inkább nem!

    Kósa Zoltán
    2022. Júl. 26. 14:21

    Azért egy apropó. Eddig azt hangoztatták, hogy majd az EU megmutatja az Oroszoknak. Azután jött, hogy az Oroszok mutattak be az EUnak. Most az EU spórolna másokon, de.... ugyan már milyen könnyű elfogadni egy határozatot olyannak, akinek nincs veszteni valója... Magyarán csökkenteni annak, akinek nincs mit felhasználni nem nagy kunszt (én például lemondok az EU által nekem nekem folyósított emelt nyugdíjról). Cinizmus a négyzeten, mocsokság a köbön

Kósa Zoltán
2022. Júl. 26. 16:15

Nem vagyok szakértő. Laikusan pár dolog. 1. ha nem érdekel bennünket az orosz gáz, akkor, miért sír az EU? 2. Ha minden be van biztosítva, akkor minek az új 15 % kötelező csökkentés szolidáris alapon? Ha Szlovákia olyan jól áll, akkor nekem miért kell már most többet fizetnem a gázért? Nem vagyok szakértő, de olyan állampolgár, aki ugyanúgy , mint mindenki más is, a saját pénztárcáján érzi azEU által folyamatosan hozott rosszabbnál-rosszabb döntések súlyát, miközben az EU összes problémájáért Putyin a felelős, vagy Orbán. A megoldás egyszerű: nincs fegyver, nics háború, nincs háború, nem kellenek a szankciók, nincsenek szankciók, nincs gázprobléma. Jó lenne a retorikát ismét a béke irányába terelni, leszállni a magas lóról, és elfogadni a tényeket. Mit tett az EU? Környezetvédelem fuccs. Biztonságpolitika fuccs. Gazdaságpolitika fuccs. Megoldás? Az EU vezetése önként lemond és örökre távozik Korzikára. A szavazás során egyenlőre csak a magyar képviselet szavazott nemme. Ez jellemzi az EU-t. Mindenkinek vaj van a fején, mindenki zsarolható, aki pedig nem az vagy beáll a sorba, vagy Cseh Katka szavaival élve folyamatos nyomás alatt kell tartani. Ha az emberek tájékozottsága meghaladná a " szabad " sajtó által leközölteket, sírnának a mostani vezetők a legközelebbi választáson, de az EU-ban minden annyira szabad, mint kimondani azt a szót: tévedtünk.

Géza
2022. Júl. 27. 08:00

Az EU vezetése ékes példája annak hogyan kell politikailag előremeghatározot célokat megvalósítani hozzá nem értő, de annál lojálissabb bábukkal és ha közben a nép belepusztul hát istenem .. járulékos veszteség ...

A kommenteket lezártuk.

Szóljon hozzá!

Kövessen minket