IFP: Sosem alkalmaztak még ennyi menekültet Szlovákiában - Körkép.sk

Hirdetés (X)

Gazdaság

IFP: Sosem alkalmaztak még ennyi menekültet Szlovákiában

Több mint tízezer menekült talált állást a szlovák munkapiacon

Nyitókép forrása: ifp

 

Történelmi csúcsra nőtt a szlovákiai munkapiacon alkalmazott menekültek száma, derül ki a Pénzügypolitikai Intézet (IFP) elemzéséből.

 

A pénzügyminisztérium mellett dolgozó szakik szerint a munkapiac egyelőre ellenáll az inflációnak és a háború hatásainak, júliusban tovább csökkent az országos munkanélküliségi ráta.

 

“A munkapiacot a menekültek is segítik, ami azt eredményezte, hogy történelmi csúcsot ért el a menekültek foglalkoztatása”

 

SJE Nyílt nap

írja az IFP.

 

Az adatok szerint már több mint 10 ezer menekült talált munkát Szlovákiában. Mivel jórészt ukrán menekültekről van szó, a foglalkoztatottak között a nők vannak lesöprő többségben. Férfiak is akadnak, de jóval kevesebben, tekintve, hogy többnyire nem jutnak át a határon, mivel általános mozgósítás van Ukrajnában. Ezért van az, hogy a korfa férfi oldalán (jobbra) a 18 év alatti férfiak számában van hatalmas kiugrás.

 

Ugyanakkor az is egyértelmű, hogy a befogadott menekülteknek csak töredéke akar vagy tud Szlovákiában munkát találni.

 

A legtöbb menekültet Pozsonyban (1326 fő), a Nyitrai, Aranyosmaróti, Trencséni, Illavai, Zsolnai, Nagybiccsei , Kassa környéki járásokban foglalkoztatják. Az IFP térképe szerint nagy számban találtak munkát a Galántai járásban is:

 

Forrás: IFP

 

Körkép-vélemény: Az IFP indokolatlanul optimista a munkanélküliségi rátát illetően. Lehet, hogy az állástalanok aránya júniusban tovább csökkent, de az előző hónapokhoz képest jóval kisebb mértékben, ráadásul vidéken (Pozsonyt és Kassát nem számolva) szinte nem csökkent a munkanélküliek aránya. Meglátjuk, mit mutatnak majd a júliusi adatok, de könnyen meglehet, hogy az állástalanság elérte alsó határát, és hamarosan elkezdik éreztetni a hatásukat a gazdasági problémák. Megjegyezzük, a munkanélküliségi ráta járvány előtti minimuma 5 százalék volt. Most 6,28 százalékon állunk.

 

 

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!

Kommentek

Hirdetés (X)

Kövessen minket