Nyitókép forrása: STA/Armin Weigel/dpa via AP

 

Gazdasági recessziót válthat ki a közelgő energiaválság Európában és az Eurozónában, miközben iszonyatos infláció sújtja az egész kontinenst, amelynek legfontosabb hajtómotorja épp az energiaválság. Az orosz gáz miatti félelmek miatt jelenleg 200 euró/megawattóránkénti áron tartják földgáz árát, ami az egy évvel ezelőtti szint bő ötszöröse. Előrejelzések szerint jobb már nem is nagyon lesz, 2025-ig évente új rekordot fog megdönteni a gáz ára.

 

Az alábbi három grafikon jól mutatja  drámai helyzetet. Bejelöltük rajtuk a legfontosabb geopolitikai eseményeket is. Kiegészítésül annyit még érdemes hozzátenni, hogy a tavaly őszi energiaválság abból indult, hogy kétségessé vált Európa gáztartalékainak felöltése, miután a gáz ára elszállt, az oroszok pedig csökkentették az eladott gáz mennyiségét.

 

Mindezt az előzte meg, hogy amerikai nyomásra Északi Áramlat 2 gázvezeték üzembe helyezését az EU nem engedélyezte, amire válaszul az orosz Gazprom csökkentette az Európába menő földgáz mennyiségét (a szerződéses mennyiségeket teljesítette, de az azonnali piacra nem szállított).

 

 hirdetes_810x300  

Az energiaválság kapcsán, amely szorosan összefonódott az Ukrajna elleni orosz invázióval, kialakult egy nagy politikai lufi, amely tele van ellentmondásokkal. Egyszerre kiabálták a nyugati döntéshozók, hogy nem kérnek az oroszok „véres” energiahordozójából, és vádolták meg Moszkvát a gázfegyver bevezetésével, zsarolással. Szintúgy egyszerre szajkózták, hogy nincs szükség az orosz gázra, és pánikolnak az orosz gázcsapok elzárása miatt. Egyszerűen a politikai retorika figyelmen kívül hagyta azt a realitást, hogy egyik napról a másikra nem lehet leválni az orosz energiahordozóról. Íme az eredmény:

 

 

 

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!