Nyitókép: Getty Images

 

Az energia drágulása nem lassul. A jövő évi Szlovákiába szállított elektromos áram ára már átlépte a lélektani megawattóránkénti (MWh) 400 eurós küszöböt, és kedden (augusztus 2-án) még a 416 euró/MWh-t is elérte – derült ki a prágai PXE értéktőzsde által közzétett adatokból. Május elején az áram ára a jelenleginek még csak a fele volt.

 

Az EU többi országában is rekordszinten mozog az elektromos áram ára. Megawattóránként 400 euró fölé emelkedett az áram ára Csehországban is, de Németországban és Franciaországban is rekordárak születtek. Lukáš Kovanda, a Trinity Bank vezető közgazdásza nemcsak az ukrajnai háborús konfliktusban látja a magas árak okát, hanem Németország energiapolitikájában, illetve a rendkívül száraz és meleg időjárásban is.

 

„Például a Rajna folyó szintje olyan alacsonyra süllyed az aszály és a csapadékhiány miatt, hogy a folyásvidéket hamarosan lezárják a teherforgalom elől“

 

– mondta Kovanda. A Rajna mentén azonban a német erőművekbe szenet szállító teherhajók is közlekednek. Az alacsony vízállás miatt ez a típusú szállítás már most korlátozva van. Kovanda szerint ezért egyre inkább erősödnek azok a félelmek, miszerint korlátozni kell majd az áramtermelést, vagy jelentősen drágulásnak indul.

 

 hirdetes_300x300  

Franciaországban sem jobb a helyzet, itt ugyanis nagy valószínűséggel csökkenteni kell az atomerőművek villamosenergia-termelésének volumenét. A száraz és meleg időjárás növeli a Rhône vagy a Garonne folyók hőmérsékletét, ami korlátozza az ezen patakok mentén elhelyezkedő reaktorok hűtésének lehetőségét. A termelés csökkentése a francia atomerőművekben tovább emelné az áram árát.

 

Kovanda az áramhiány és a magas árak mögött Németország energiapolitikáját is látja, amely fokozatosan leállította atomerőműveit, és a megújuló források fejlesztésével együtt fokozatosan elmélyítette az orosz földgáztól való függőségét.

 

„Ez most bosszút állt rajta, amit Olaf Scholz kormánya is beismer“

 

– tette hozzá Kovanda.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!