Nyitókép forrása: ArcticToday

 

Az Európai Unió továbbra is a megszokottnál gyorsabban, de jóval nehezebb és előnytelenebb körülmények között tölti fel gáztározóit, hogy biztosítsa az ellátás nagy részét a téli hónapokra. A Reuters hírügynökség szerint azonban nagyjából tízszer többe került a mostani 70 százalékos szint elérése, mint a sokéves átlag.

 

Ha sikerül tartani a jelenlegi feltöltési ütemet, akkor az Unió területén lévő gáztárolókat a fűtési szezon kezdetére sikerülhet a célul kitűzött szintre feltölteni. Félreértés ne essék: jelenleg a töltöttségi szint uniós szinten 70,5 százalékos, ami viszont csak az éves fogyasztás 18,4 százaléka.

 

Ez a 70,5 százalékos szint ilyenkor, augusztus elején csak alig magasabb, mint szokott lenni, ennek ellenére iszonyúan nagy ára volt: 50 milliárd eurót fordítottak rá a tagállamok, ami a 10-szerese a sokéves költségátlagnak.

 

 hirdetes_810x300  

Az orosz gázszállítások csökkenése, a teljes elzárás veszélye (amelyek mögött természetesen az oroszellenes nyugati szankciók következetlenségét és az orosz-ukrán háború következményeit is látni kell) miatt az európai országok alternatív energiaforrások után néztek.

 

Számos szénerőmű újraindult, rengeteg cseppfolyósított földgázt importált Európa. Mára lényegében az EU vált az amerikai LNG legnagyobb felvásárlójává, de még így is energiaínség van, részben azért, mert nincs elég cseppfolyósított gáz a piacon, és ha lenne is, nincs kellő áteresztőképességű infrastruktúra a fogadásához.

 

Az EU-s cél az lenne, hogy a fűtési szezon elejére (amit Brüsszel most november 1-jétől számít, pedig általában október 1. az indulódátum, az északi tagállamoknál pedig már szeptember 1-jén indul a szezon) 80 százalékos feltöltés. Ez jelentősen kisebb, mint az ilyenkor (békeidőkben) megszokott 95 százalék feletti arány.

 

Ami az LNG-t illeti, az EU az idei év első felében 21,36 millió tonna LNG-importált, ami 8,21 millióval több, mint egy éve ilyenkor (ez bő 60 százalékos növekedést jelent).

 

A szakértők a fenti felemás eredmény láttán továbbra is arra figyelmeztetnek, hogy Európa sorsa továbbra is olyan megjósolhatatlan eredményektől függ, mint a téli időjárás és az orosz gázszállítások alakulása tavaszig.

 

A Reuters közlése szerint a holland TTF gáztőzsde szeptemberi határidős jegyzései alapján úgy becsülhető, hogy Európának 50 milliárd eurójába került a tárolók jelenlegi szintre történő feltöltése, ez az , ami a tízszerese a korábbi ráfordításoknak. Ráadásul a célul kitűzött 80 százalékos szinthez további 26 milliárd eurót kell kipengetnie. És ez még nem tartalmazza a tárolók üzemeltetésének költségeit

 

A fenti számokban van egy kis retorikai turpisság. A Reuters soraiból ugyanis az derül ki, hogy az 50 milliárd euró nem a teljes 70 százalékos szint költségét jelöli, hanem csak azt a ráfordítást, amit a 80 százalékos célirány meghirdetésétől költött el az EU. A teljes összeg tehát még ennél is nagyobb.

 

Az UBS bank becslése szerint az EU jelenlegi gázkészletei mintegy 78,81 milliárd köbmétert tesznek ki, ami 25 milliárd köbméterrel (32 százalékkal) marad el attól a szinttől, amikor már elfogadható lenne az orosz gázcsapok elzárása.

 

Körkép.sk

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.