Nyitókép forrása: pxhere.com

 

Három európai ország adós minősítését korrigálta lefelé a Moody’s, köztük Szlovákiáét is.

 

Szlovákia, Csehország és Olaszország hitelbesorolását is lerontotta a Moody’s hitelminősítő, mindhárom esetben az európai energiaválságra hivatkoznak.

 

Szlovákia esetében a stabil kilátásra vonatkozó besorolást negatív kilátásra változtatták, tekintettel az Oroszországtól való energiafüggésére.

 

 hirdetes_810x300  

A Moody’s hivatalos indoklásában a következőt lehet olvasni:

 

„A döntés, hogy Szlovákia kilátásait stabilról negatívra módosítják, az ország Oroszországtól való energiafüggőségét tükrözi. Tekintettel arra, hogy Szlovákia nagy iparágazattal rendelkezik és mélyen integrálódott az EU-ba, az Oroszországból érkező gázellátás tartós csökkentése jelentős mértékben gyengítheti az ország gazdaságát, ami viszont negatívan érintené Szlovákia államháztartását, és súlyosbítaná az összetett, már meglévő strukturális problémákat.”

 

Az ipar szerepével kapcsolatban pedig leszögezték:

 

„Szlovákia gazdasága különösen ki van téve a súlyos energiaellátási zavaroknak az orosz gázszállítások hirtelen megszakadása esetén. (…) Ezzel összefüggésben az energiaigényes ipari termelés utólagos jelentős csökkentésére vagy leállítására kerülhet sor, ami növeli a gazdasági recesszió kockázatát a következő néhány negyedévben”

 

A Moody’s értékeléséből az is kiderül, hogy a mély uniós integráció ezúttal visszaüthet.

 

„Tekintettel arra, hogy Szlovákia össze van kötve az EU többi részével, és teljes exportjának mintegy háromnegyede az EU-ba irányul, a régió gazdasági visszaesése tovább erősítené a Szlovákia gazdaságára nehezedő nyomást.”

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!