Nyitókép: Getty Images

 

A járványellenes intézkedések miatt a gasztronómia és a turizmus a legnagyobb megpróbáltatásokat elszenvedő munkaterület. A vendéglátó-ipari munkaadóknak augusztus elején 1700, a szálláshely- és turizmus területén vállalkozóknak pedig 500 üresedést kellett betölteniük – derült ki az ISTP.sk álláshirdető portál adataiból.

 

A portálon az év eleje óta csaknem 6000 új állást hirdettek meg a munkaadók a gasztronómia, 2000-et pedig a szálláshely- és turizmus területén. Az éttermek, a telephelyek és a szálláshelyek a nyári szezonban fokozott nyomásnak vannak kitéve, ami megfelelő személyzeti kapacitást igényel.

 

A nyári hónapok során a megüresedett állások egy részét részmunkaidősök töltik be, néhány pozícióra pedig ukrajnai jelentkezőket vettek fel. Az ISTP portálon 4200 ukrán álláspályázó részvételével elvégzett kérdőíves felmérés azt mutatja, hogy az ukránok 23%-a gasztronómiai, 17%-a pedig idegenforgalmi területen szeretne dolgozni Szlovákiában.

 hirdetes_810x300  

 

A portál jelenleg 27 000 szabad munkahelyet tart nyilván, a legtöbbet a gépiparban, ezen belül a gépjárműgyártásban, mégpedig 7300-at. A műszaki és kézi keresztmetszetű munkakörökben 3600, az építőiparban pedig 2800 álláshely van.

 

A gasztronómiai szektor a hatodik helyen áll a munkaterületek sorrendjében. A portál szerint a legtöbb kínálat a gasztronómia, a szállás és a turizmus területén a Pozsonyi, a Zsolnai és a Besztercebányai kerületben található.

 

Az álláshirdetések között a határozatlan vagy határozott időre szóló teljes munkaidős ajánlatok és megállapodások vannak túlsúlyban. Az összes ajánlat 52%-a végzősöknek is alkalmas. A hirdetések 30%-a angol nyelvtudást igényel. Az állásokat tekintve a pincérek és sommelier-k, szakácsok és séfek, konyhai kisegítők és szállodai recepciósok iránt van a legnagyobb kereslet.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!