Helga
  • HUF: 421.97
  • USD: 0.98
  • 10 °C
  • 19 °C

Hirdetés (X)

Gazdaság

Leállították az orosz olaj tranzitját Magyarország, Csehország és Szlovákia felé

Az uniós szankciók azok, amelyek akadályozzák az orosz tranzitfizetést.

Nyitókép: SITA/AP

 

A Transnyeft jelentése szerint leállították az orosz olaj szivattyúzását a Barátság II. kőolajvezeték déli ágán keresztül Magyarország, Csehország és Szlovákia felé.

 

Az olavezeték-hálózat üzemeltetője augusztus 4-én leállította az orosz nyersolaj szállítását – olvasható a Trsansneft keddi közleményében.

 

Csehország és Szlovákia mellett Magyarország felé is leálltak a szállítások a Barátság kőolajvezetéken.

 

A vezeték északi szakaszán keresztül gondtalan az áramlás, így Lengyelország és Németország nem érintett.

 

Az nyersolajvezetéket üzemeltető Transneft szóvivője szerint az uniós szankciók azok, amelyek akadályozzák az orosz tranzitfizetést. Ennek következtében a tranzitdíjakat fedező tranzakció nem történt meg a szükséges időpontban az orosz Transneft és az ukrán Ukrtransnafta között. Ugyanis az ukránok a szankciókra hivatkozva visszaküldték az előre kifizetett tranzitdíjat a Transznyeftnek – számolt be a Reuters.

 

Az Origó információi szerint a MOL felajánlotta, hogy kifizetik a tranzitdíjat, de nem kaptak választ az ukránoktól. Ezt a hírt a MOL megerősítette a VG-nek adott válaszában.

 

A vállalat közlése szerint: „a Barátság vezetéken néhány napja szünetel a kőolajszállítás, mert technikai problémák merültek fel a banki oldalon az orosz félt érintő tranzitdíj kifizetése kapcsán.”

 

Bár a MOL-nak több hétre elegendő tartaléka van, folyamatosan dolgozik a megoldáson, és egyeztetést kezdeményezett a díjkötelezettség átvállalásáról is.

 

ČTK, Reuters, hirado.hu

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 4 olvasónak tetszik ez a cikk.

Kommentek

Kommentek

fazov
2022. aug. 09. 15:37

No! Csak eljutottunk ide is!

Kósa Zoltán
2022. aug. 09. 16:41

Ezúton szeretnék köszönetet mondani Brüsszelnek, Ukrajnának, a szlovák parlamentnek, és mindenkinek, aki hozzásegíti országainkat a tisztább, környezetkímélőbb élet lehetőségének megteremtésére. Szeretném szorgalmazni a gáz leállítását is, amivel még közelebb kerülhetünk az élhetőbb világ megvalósulásához. Tisztelettel Biden...

Gabor
2022. aug. 09. 17:52

Csak küldjük tovább a fegyvereket ezeknek az ukrán terroristáknak ! Mit szól ehhez a Brüsszeli elit ?

A kommenteket lezártuk.

Szóljon hozzá!

Kövessen minket