Nyitókép forrása: pixabay.com

 

Olyan válság közeleg, ami még az elmúlt években egyébként igen jól tartott chipgyártókat is súlyos mértékben fogja érinteni. Az első jelek már mutatkoznak, a piacok korrekciótól tartanak. Ami késik, nem múlik.

 

A koronavírus-válság kirobbanása után szárnyalni kezdtek a félvezetők árai. Nemcsak a kriptovaluta-bányászat húzta fel a chipek árát, hanem a világjárvány is. Az emberek a lockdown idején otthoni elfoglaltságot kerestek, ami többnyire számítógépes időtöltést jelentett, illetve az otthoni munkavégzés miatt is megnőtt a kereslet a számítógépek iránt.

 

Sokan már úgy vélték, hogy a félvezetők árának jövedelmező szárnyalása évekig fog tartani, és csak fokozatos lesz a visszaesés. Minden jel szerint tévedtek, és hamarosan fájdalmas korrekció jöhet ebben a szektorban is. A válság első jelei már mutatkoznak: nőnek a készletek, csökken a kereslet.

 

 hirdetes_810x300  

Ez több síkon is súlyos problémát jelent. Nemcsak arról van szó, hogy a befektetők nyakán maradnak a készletek, hanem a chiphiány miatt elkezdett, de évekig épülő félvezetőgyárak megtérülése is késhet, ha nem fognak eleve veszteséget termelni. Ráadásul épp aznap jelentették be a kereslet csökkenését, amikor Joe Biden amerikai elnök aláírta a hazai chipgyártás támogatásáról szóló törvényt.

 

Az nvidia chipjei iránti kereslet az és második negyedében 40 százalékkal esett vissza. Az asztali számítógépek gyártói az elmúlt három évtized leggyengébb értékesítését produkálták a második negyedben. A globális processzoreladások volumene 1984 óta nem zuhant ekkorát.

 

Mivel az infláció tartós lesz, az energiaválság pedig recesszióval fenyeget, a chipek piacán is markánsnak ígérkezik a zuhanás. A recesszió miatt számos területen csökkeni fog a chipek iránti kereslet – például az autóiparban – ,tehát ami eddig hiány volt, rövid időn belül túlkínálattá alakulhat át.

 

Közben csak az idén 24 nagyméretű chipgyár építése indul meg az USA-ban, Európában és a Távol-Keleten. Ezek a gyárak lassan épülnek, maga a chipgyártás is egy rendkívül lassú folyamat, így lényegében nincs alkalmazkodóképessége az ágazatnak. Ha azt vesszük, hogy ezek az üzemek megépítése elérheti akár a 20 milliárd dollárt is, a megtérülés enyhén szólva is kérdéses.

 

Persze vannak egyéb mozgatóerők is, például az USA és Kína között körvonalazódó technológiai harc. Kérdés, hogy ez mekkora impulzust tud adni a túlkínálat megfordításához.

 

Körkép.sk, bloomberg.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!