Nyitókép forrása: körkép.sk

 

Megérkeztek a munkaügyi hivatal friss adatai a nyilvántartott munkanélküliség alakulásáról. A kép enyhén szólva érdekesen alakult. Az országos munkanélküliség 0,05 százalékponttal csökkent, ami azt jelenti, hogy nagyjából 900-zal kevesebb állástalant tartanak nyilván országos szinten. Ami miatt különösnek mondhatók a júliusi adatok, az az észak és dél közötti különbség megváltozása– ezúttal dél javára.

 

A koronavírusjárvány óta gyakorlatilag azt lehetett látni, hogy gazdasági válság idején a déli járásokban zuhan meg először a foglalkoztatottság, és normalizálódás után ott csökken vissza legkésőbb az állástalanok aránya.

 

Az adatok viszont most azt mutatják, hogy júniusról júliusra az állástalanok aránya délen 0,19 százalékkal tovább csökkent (1204 fővel kevesebb a munkanélküli, mint egy hónapja), ellenben az északi járások (az ország több 54 járás Pozsony és Kassa nélkül) mutatói befagytak. Sőt, abszolút számokban északon 223 fővel több az állástalan, mint egy hónapja volt.

 hirdetes_810x300  

 

Örülni persze nincs miért. Valószínűleg nem a déli járások versenyképessége javult. És sajnos az is borítékolható, hogy hamarosan az országos és régiós adatok is romlani kezdenek az energiaválság miatt. Besztercebánya megyében a Slovalco már bejelentette a gyártás leállását, ami több mint 1300 álláshely megszűnését vonhatja maga után.

 

Már önmagában az, hogy északon csökkenés helyett stagnál az állástalanság mértéke azt mutatja, hogy vidéken már túl vagyunk a zeniten.

 

Adatok: UPSVaR

 

 

 

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.