Nyitókép: cas.sk

 

Az orvosok bére átlagosan 16 százalékkal fog emelkedni, az emelés az atesztációval rendelkező és az atesztáció nélküli orvosokat is érinti. Ez átlagosan 556 eurós béremelést jelent, amivel az orvosok átlagbére eléri majd a 4000 eurót.

 

A nővéreket érintő béremelés után pénteken az orvosok béremelési javaslatát mutatta be Igor Matovič pénzügyminiszter és Vladimír Lengvarský egészségügyi miniszter.

 

A javaslat szerint az atesztáció nélküli (frissen végzett – a szerk. megj.) orvosok minimálbérének koeficiense az átlagbér 1,25-szereséről 1,4-szeresére nő. Az atesztációval rendelkező orvosok esetében a koeficiens nem változik, tehát az átlagbér 2,3-szorosa marad.

 

 hirdetes_300x300  

A bér nagysága mindkét esetben függ majd a ledolgozott évek számától is – minden ledolgozott év után az átlagbér 0,01-szeresével nő a bér.

 

Matovič javaslatterve szerint nőne a mentősők bére is, esetükben a minimálbér az átlagbér 1,05-szöröséről 1,08-szorosára nőne. Bérük nagysága az orvosokhoz hasonlóan függene a ledolgozott évek számától is. Lengvarský szerint ez mintegy 295 eurós átlagos emelés, elismerte ugyanakkor, hogy a mentősök ennél magasabb összeget kértek.

 

teraz.sk, SITA

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!