Nyitókép forrása: skynews.com/illusztráció

 

Újabb történelmi rekordot döntöttek az európai energiaárak.

 

Az irányadó holland TTF tőzsdén a földgáz megawattóránkénti ára 340 euró magasságába emelkedett pénteken. Egy hónapja még 200 euróba került, egy évvel ezelőtt pedig 28 euróba (!), tehát a drágulás csaknem 12-szeres.

 

Az elektromos áram ára is kilőtt a hétvége felé közeledve. A Szlovákia számára mérvadó prágai tőzsdén pénteken 984 euróba került az energiahordozó megawattórája, napközben azonban alulról nyaldosta az 1040 eurót is. Egy hónapja még 375 euróba került, egy évvel ezelőtt 86 euróba. Az emelkedés tehát több mint 12-szeres.

 

 hirdetes_300x300  

Az EU rendkívüli találkozót hívott össze, ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy összeül az energiatanács, a tagállamok energiaügyi minisztereinek tanácsa. A találkozót az uniós soros elnökséget vivő Csehország kezdeményezte. Elvileg árbefagyasztó, vagy árkorlátozó intézkedések kerülhetnek terítékre, különös tekintettel a gázárplafonra. Az árszabályozás egy dolog, viszont valakinek meg kell majd fizetnie az energia árát, a kérdés az lesz, ki vigye el a balhét: a háztartások, a szolgáltatók, a gázimportőrök vagy az állam (ami a költségek egy részét megint továbbterheli a háztartásokra).

 

Nem beszélve arról, hogy a fenti csillagászati számok beépülnek majd az mindennapi fogyasztási cikkek költségeibe, tovább súlyosbítva az inflációt.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!