Nyitókép: Flickr.com

 

Az OĽaNO parlamenti képviselői és Jozef Lukáč (Sme rodina) azt javasolják, hogy az év legtöbb vasárnapján korlátozzák az eladást a kiskereskedelemi boltokban. A kiskereskedelmi üzletek csak a karácsony előtti utolsó három vasárnapon és a tanévkezdést megelőző vasárnapon tarthatnának nyitva. A változást a Munka Törvénykönyvének módosításával szeretnének elérni. A javaslat szerint az üzletek több állami ünnepnapon is kinyithatnak, de csak akkor, ha ezek a napok nem vasárnapra esnek.

 

A képviselők azzal érvelnek, hogy a Munka Törvénykönyvében minden vasárnap munkaszüneti napként van megjelölve. „Ennek ellenére az Eurostat adatai szerint az Európai Unió országai közül a szlovákiai munkavállalók dolgoznak a legtöbbet vasárnaponként“ – állítják.

 

Arra hivatkoznak, hogy Nyugat-Európában a vasárnapi zárva tartás általános, illetve a boltok csak kivételes esetekben tartanak nyitva.

hirdetes_starlux810x300

 

„A vasárnapi értékesítést jelenleg Ausztria, Németország, Franciaország, az Egyesült Királyság, Dánia, Norvégia, Görögország, Málta, Spanyolország és újonnan Lengyelország is korlátozza“

 

– tették hozzá.

 

A javaslat szerint az üzletek több állami ünnepnapon is kinyithatnának, nevezetesen május 1-jén, május 8-án, augusztus 29-én és szeptember 1-jén, hacsak nem vasárnapra esnek ezek a napok. Amennyiben elfogadják, a módosítás 2023. január 1-jétől léphet hatályba.

 

A javaslatot az SaS és a parlamenten kívüli Hlas-SD is bírálta. Az SaS párt alelnöke, Branislav Gröhling oktatási miniszter abszurdnak nevezte a képviselők javaslatát.

 

„Ha valaki nem boltba akar menni vasárnap, hanem templomba, annak szabad akarata van dönteni. De ne erőltessük másokra azt, hogyan éljenek“ – írta a közösségi oldalon.

 

A Hlas-SD elnöke, Peter Pellegrini szerint a javaslat az áremelések és az elbocsátások idején érkezik. „Megtörténhet, hogy nem lesznek üzletek, amelyek vasárnaponként kinyithatnának, illetve az embereknek nem fog arra telni, hogy üzletekbe járjanak“ – mondta egy videóban a közösségi oldalon.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!