Nyitókép: Getty Images/iStockphoto

 

Az energiaárak emelkedése a szlovákiai lakosok egyre nagyobb csoportját fenyegeti, az áram-, gáz- és hődíj jövő év januárjától kezdődő jelentős növekedése pedig sok háztartás számára pusztító hatású lehet. Az ún. energiaszegénység leginkább veszélyeztetett csoportját a magányos idősek, az egyszülős háztartások és a többgyermekes családok képezik – derült ki a WOOD & Company jelenlegi elemzéséből.

 

 „A lakhatási- és energiaköltségek átlagosan több mint egynegyedét teszik ki a szlovák háztartások fogyasztási kiadásainak. A villamos energia, a gáz és a hő a háztartások összköltségének csaknem tíz százalékát képezik, ezen belül a villamos energia 3,7 százalékot, a gázköltség 3,3 százalékot, a hőköltség pedig további 2,8 százalékot. Ez a legmagasabb arány az EU-s országok között”

 

– mondta Eva Sadovská, a WOOD & Company elemzője.

 

 hirdetes_810x300  

Bár az energiaszegénység pontos definíciója még nem létezik, az elemző szerint több mutató is rendelkezésre áll, amelyeknek köszönhetően megállapítható, hogy mely szlovákiai polgárokat érinti leginkább.

 

Azokat a háztartásokat, amelyek lakhatási költségei meghaladják a rendelkezésre álló jövedelem 40%-át, energiaszegénység sújthatja.

 

„Szlovákiában a lakhatás elsősorban az egy felnőtt tagot számláló háztartásoknak jelenti a legnagyobb terhet. Ide tartoznak a magányosan élő idősek, egy egyedül élő szinglik, illetve a gyerekkel egyedül élő felnőttek”

 

– magyarázta Sadovská. Az ilyen háztartásokból származó lakosok 16–19%-ának túl magasak a lakhatási költségei. A lakhatási költségek túlterheltsége így Szlovákia több mint 178 ezer lakosát érinti.

 

Hátralékok

 

Az energiaszegénység másik mutatója az energiaszámlák hátraléka. Szlovákia lakosságának 5,2%-a rendelkezik ilyen hátralékkal, ami több mint 283 000 lakosnak felel meg. Az elemző szerint ez a probléma leginkább a többtagú háztartások esetében jelentkezik. Ez a probléma a két felnőtt taggal és legalább három gyermekkel egy háztartásban élő lakosság 10,7%-át érinti, de a legalább három felnőttet és gyermeket nevelő háztartásban élő lakosság 8,3%-át is sújtja.

 

 „Az energiaszámlák fizetésével kapcsolatos probléma valamivel gyakrabban fordul elő olyan háztartásokban, ahol egy felnőtt van (egyedül vagy gyerekekkel). Ugyanakkor ezeknek a szlovákiai férfiaknak és nőknek gyakrabban van gondjuk a lakbér fizetésével, illetve a hitelek és jelzáloghitelek törlesztésével“

 

– tette hozzá az elemző.

 

Az energiaszegénységet néha leegyszerűsítve úgy magyarázzák, mint egy olyan helyzetet, amikor az embereknek választaniuk kell az élelmiszer és az energiafizetés között. Egy másik definíció szerint a háztartások energiaszegényekké válnak, ha nincs elég pénzük ahhoz, hogy 18–21 Celsius fokos fűtést és egyéb energiát biztosítsanak a lakásban vagy a házban. Az energiaszegénység pontos meghatározására a Szlovák Tudományos Akadémiának kellene javaslatokat kidolgoznia az energiaszolgáltatók és -elosztók adatai alapján.

 

Teraz.sk, Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!