Nyitókép forrása: SITA/AP Photo/Dmitri Lovetsky

 

Kedden az orosz Gazprom energiavállalat értesítette a francia Engie SA gázimportőrt, hogy keddtől csökkentik a gázszállítás volumenét, mert „egyes szerződésekkel kapcsolatosan nézeteltérések merültek fel” – írja a Bloomberg.

 

A bejelentésre azután került sor, hogy Elisabeth Borne francia miniszterelnök hétfőn energiatakarékosságra szólította fel a vállalkozásokat, „különben télen fogyasztási korlátozásokra kerülhet sor, ha Oroszország leállítja a gázszállítást” az Ukrajnának nyújtott európai támogatás megtorlásaként.

 

Közben az Electricite de France SA elöregedő atomreaktorainak a szokásosnál jóval nagyobb számú kiesése az energiapiacot is megterheli, és már nemcsak a gázárak, de a villanyáram árai is rekordokat döntögetnek.

 

 hirdetes_810x300  

A Bloomberg szerint az európai országok már az orosz energiaforrásoktól való függőség leépítése érdekében terveket dolgoznak ki az energiaforrások „adagolására”.

 

A francia gáztárolók 90 százalékban telítettek, de ez csak az éves fogyasztás negyedére elegendő. Ugyanakkor Franciaország csak 15 százalékban függ az orosz gáztól, így katasztrofális kiesést a Gazprom nem tud okozni – de súlyos gazdasági károkat azért igen.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.