Gazdaság

Olajárstopot vezetne be a G7, hogy megszorítsa az orosz bevételeket

A szankciók ellenére nagyot kaszálnak az oroszok az olaj értékesítéséből

Nyitókép forrása: SITA/AP Photo/Markus Schreiber

 

A világ hét vezető gazdaságát tömörítő G7 csoport globális olajárplafont akar bevezetni. A legtöbbet hangoztatott indok az, hogy Oroszország (a szankciók ellenére) idén júniusban több mint 700 millió dollárral többet kaszált a kőolaj-értékesítésből, mint tavaly ugyanezen időszak alatt, miközben az eladott mennyiség csökkent.

 

A kevésbé hangoztatott, de fontosabb érv, hogy december 5-én lejár az európai olajembargó türelmi ideje, és Európának máshonnan kell majd pótolnia az kőolajat és a kőolajszármazékokat. A megnövekedő kereslet viszont felhajtja majd az árakat (akár 140 hordónkénti dollárig), ami így újabb jelentős bevételeket biztosít Oroszországnak.

 

Ha lesz G7-es megállapodás, akkor az intézkedést be is kell tartatni. Ezt úgy próbálják majd elérni, hogy megvonják a biztosítási és finanszírozási szolgáltatásokat azoktól, akik nem tartják be az árplafon szabályát. Azt tudni kell, hogy a tankerhajók 95 százalékának biztosítását egy brit pénzintézet ellenőrzi, így a kényszerítő erő rendelkezésre áll.

 

A G7-es országok néhány képviselője azonban vitatja, hogy sikeres lehet a korlátozás, mert az oroszok egyszerűen átirányítják a kínálatukat Indiához és Kínához, ezért nincs értelme az árplafonnak a két említett ország részvétele nélkül. Csatlakozásukra azonban talán még matematikai esély sincs.

 

Nem kizárt, hogy a G7-es intézkedés inkább csak a politika marketing része lesz, hogy a Nyugat azt tudja mondani, van lendület az oroszellenes nyersanyagembargókban, és azok működőképesek – ami persze, ha igaz lenne, nem lenne a fent említett 700 millió dolláros többletbevétel az oroszoknál…

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.

Kommentek

Kövessen minket