Nyitókép:

 

Igor Matovič szlovák és Varga Mihály magyar pénzügyminiszter is megerősítette, hogy az Európai Unió pénzügyminiszterei 5 milliárd eurós hitel folyósítására vállaltak kötelezettséget Ukrajna megsegítésére, amit még idén újabb három milliárd eurós támogatás követhet.

 

Az EU pénzügyminiszterei pénteken Prágában tartottak informális tanácskozást. Az 5 milliárd eurós támogatásról még szerdán jelentetett meg javaslatot az Európai Bizottság, melyet a tagországoknak és az Európai Parlamentnek még jóvá kell hagynia.

 

Matovič szerint ez az összeg Ukrajna nagyjából egyhavi működési kiadásait fedezné.

 

 hirdetes_300x300  

Varga Mihály magyar pénzügyminiszter a tanácskozás után megerősítette, hogy Magyarország a többi tagállamhoz hasonlóan kész garanciavállalással támogatni az Ukrajna megsegítését szolgáló uniós pénzügyi források kifizetését.

 

Varga a tárca közleményében emlékeztetett, hogy Magyarország már eddig is több mint 28 milliárd forint értékű segítséget nyújtott Ukrajnának, valamint 900 ezernél is több menekültet fogadott.

 

A magyar pénzügyminiszter kijelentette, hogy a magyar kormány álláspontja szerint mielőbb fegyverszünetre és béketárgyalásokra van szükség, és bár fegyverszállítmányokat továbbra sem engednek át, támogatják az igazságos tehermegosztáson alapuló, a háború kárait mérséklő pénzügyi segítséget Ukrajna részére.

 

Varga rámutatott, hogy az Ukrajnával szomszédos tagállamok számos olyan anyagi terhét viselik a háború következményeinek, amelyet más tagállamok nem. Kijelentette: a közös segítségnyújtásnál ezt a szempontot is figyelembe kell venni.

 

Az EU és pénzintézményei 2014 és 2021 között eddig már közel 5 milliárd eurót folyósítottak Ukrajna számára öt hitelcsomag formájában. Emellett a háború kitörésére tekintettel az uniós állam- és kormányfők májusban megállapodtak egy további 9 milliárd eurós pénzügyi segélycsomag folyósításáról.

 

Ebből 2,2 milliárd eurót már megkapott Ukrajna. A mostani találkozójukon az uniós pénzügyminiszterek további 5 milliárd eurós hitel folyósítására vállaltak kötelezettséget, amit még ez év folyamán egy újabb 3 milliárd eurós támogatás követhet.

 

čtk, mti

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!