Nyitókép forrása: SITA/AP Photo/Aurel Obreja

 

Nyugat-Európában és főleg Brüsszelben azzal próbálják indokolni az energiaárak elszállását és az orosz gázra bevezetendő ársapka tervét, hogy Oroszország a felelős az energiaárak elszabadulásáért, mivel szűkítette a kínálatot. Ma mégis azt látjuk, hogy az Északi Áramlat 1 lezárása ellenére az augusztus végi árszinthez képest harmadával esett vissza a földgáz megawattóránkánti ára a holland tőzsdén, hétfőn már 200 euró alá is benézett.

 

Az viszont továbbra is valószínű, hogy a gázár hajlamos lesz kifejezetten meredek emelkedésekre és csökkenésekre az előttünk álló időszakban.

 

A nyugati sajtóban a gázár egy hete tartó látványos esését az EU által bezengett árszabályozó intézkedésekkel magyarázták, csakhogy az energiaminiszterek szeptember 9-i találkozója nem hozott érdemi eredményt, a tervek csak tervek maradtak, az orosz gáz elleni ársapka volt az egyetlen intézkedés, amit Brüsszel látványosan erőltetett, minden más rendkívül képlékeny maradt. Ennek ellenére a földgáz ára esik.

 

  hirdetes_300x300   

Szeptember 2-án jelentette be a Gazprom, hogy turbinahiba miatt meghatározatlan ideig nem indítják újra az Északi Áramlat 1-et. Napokkal később Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő nyíltan kijelentette, hogy ha Nyugat-Európa igényt tart az orosz gázra, értékelje át szankciós politikáját. A múlt héten Vlagyimir Putyin orosz elnök is egyértelművé tette, hogy európai ársapka esetén kizárt, hogy Moszkva molekulát szállítson Európába.

 

A jelenlegi 200 eurós ár mindazonáltal rendkívül magas, még mindig hétszerese a tavaly augusztusi árszintnek. Néhány hete azonban 340 euró körül is tartotta magát. Az biztos, hogy a trend kiszámíthatatlan.

 

Persze az is lehet, hogy a piac kivár. Az EU szeptember 13-án, vagyis kedden jelenti be az orosz gázra kivetendő ársapka módosított tervét, amely elvileg kivételt adna az orosz gáztól megkerülhetetlenül függő országoknak. Akár így lesz, akár nem, az EU ezeket a kivételeket hetek múlva általában megpróbálja megkerülni vagy átírni. Az ársapka pedig kivételekkel is ársapka marad, sőt, ebben az esetben egy burkolt szankció, ami tartósan szűkíteni fogja a kínálatot a piacon, így valószínűleg felfelé hajtja majd az energiaárakat.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!