Nyitókép forrása: pixabay.com

 

Nap mint nap fuvarozó teherautók ezrei róják az európai utakat teljesen üresen. Az üresen megtett távolságok évente sok milliárd kilométert tesznek ki – írja a CNBC. A probléma lényege, hogy miután egy teherautó leadta a rakományát, nincs visszfuvarja, vagyis nincs áru, amit (felezve a fuvarköltségeket) visszafelé elvihetne.

 

A probléma egyre súlyosabb, az elmúlt években meredeken emelkedett a zéró rakománnyal megtett kilométerek aránya.

 

Az Európai Bizottság adatai szerint az EU-ban a teherautók 34 milliárd kilométernyi üresjáratot tettek meg. Ez az összes megtett árufuvarozással kapcsolatos távolság 21,2 százaléka. 2020-ban még épp csak átlépte a 20 százalékos szintet.

 

  hirdetes_300x300   

A fuvarozócégek ideális esetben több ügyféllel rendelkeznek, és képesek úgy szervezni a szállításaikat, hogy a visszaút egészét vagy egy jelentős részét ne üresen tegyék meg. A helyzetet bonyolíthatja az áru fajtája és a szállítás alapkövetelményei. Adott esetben hűtésre lehet szükség, vagy speciális emelőre az áru mozgatásához, és még nem beszéltünk a kötelező pihenőidőkről és a visszaérés határidejének betartásáról.

 

A koronavírus, majd az energiaválság és vele az emelkedő üzemanyagára is megtették a hatásukat. Augusztusban minden idők legmagasabb árszintjét érte el a közúti fuvarozás Európában. A Közúti Szállítás Nemzetközi Uniójának adatai szerint a szerződéses fuvardíjak a második negyedévben a tavalyi év azonos időszakához képest 13,1 százalékkal emelkedtek.

 

Összehasonlításul érdemes megemlíteni, hogy az Amerikai Közlekedési Kutatóintézet adatai szerint az Egyesült Államokban az üresen megtett kilométerek aránya a 2020-ban mért 20,6 százalékról 2021-ben 14,8 százalékra csökkentek. Igaz az is, hogy ezt egy kemény hatékonyságnövelési kényszer idézte elő: az USA-beli belföldi fuvardíjak egy év alatt 28 százalékkal emelkedtek júliusra.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!